Niet wegkijken, dapper zijn


De setting: een groepje medisch specialisten uit verschillende vakgebieden. Het gesprek gaat over grensoverschrijdend gedrag in de eigen vakgroep.

Hij loopt gewoon weg
Ewald trapt af: “Wij hebben iemand in de vakgroep die steevast wegloopt als het hem niet zint. Hij staat op met een hoop bombarie, roept dat hij het er niet mee eens is en loopt de kamer uit. Hij knalt de deur achter zich dicht óf laat deze ostentatief open. Maar hoe de aftocht ook is, hij verwacht dat wij hem terughalen. En weet je wat wij doen? Wij blijven verbluft achter, zuchten eens diep, en dan staat er altijd wel iemand op om hem terug te halen.”

Er volgt een emotionele discussie, met frustratie, ongemak en herkenning van ongezonde patronen in de eigen vakgroep. Wat gebeurt hier en wat zou je zelf doen in zo’n situatie?

Intimiderend
Dan vertelt Arlette: “Ik ben opleider en moest een andere collega aanspreken op haar gedrag. Ze schreeuwt regelmatig - sorry dat ik me zo uitdruk - als een viswijf tegen de assistenten. Het is een dominante vrouw; als ik haar al intimiderend vind, dan kan ik wel invullen hoe het voor de assistenten is. Daarom  besloot ik een collega mee te nemen naar het gesprek. We hebben het goed voorbereid en ik voelde me een stuk zekerder met een collega naast me.”

Angst voor conflict
Wat te doen als je grensoverschrijdend gedrag ziet bij je directe collega? Er zijn genoeg redenen om erop af te stappen en een grens te trekken. Maar er is ook genoeg dat je tegen kan houden. Vooral de angst voor een onherstelbaar conflict speelt hierin een rol.

Net een stel kleuters
Yvonne concludeert: “Eigenlijk zijn wij specialisten in dit opzicht net een stel kleuters. Maar weet je, misschien moeten we niet wegkijken maar leren om dapper te zijn. Want als wij onze collega’s niet aanspreken, wie gaat het dan doen?”

Je kunt het leren
Als medisch specialist werk je in een complexe organisatie waar je invloed beperkt is. Waar je wél invloed op hebt is je eigen houding en gedrag. Je zekerder voelen, lastige gesprekken voeren, op een effectieve manier je collega aanspreken; dat kun je echt leren.

In onze leergang Persoonlijk Leiderschap doe je dat door het vergroten van zelfinzicht en ook door te oefenen met behulp van onze gespecialiseerde gastdocenten. Spreekt dit je aan? Lees meer op onze website.

Leergang Persoonlijk Leiderschap
Voor medisch specialist en huisarts
40 nascholingspunten

Dick Houtman