TESTIMONIALS VAN DOKTERS

 
Kale-quotes_13b.png

Ik heb meer begrip voor wat er allemaal mis kan gaan in de communicatie, waar dat mee te maken kan hebben en hoe ik dat kan beïnvloeden. Ik heb meer oog voor het ‘werkbaar houden’ van mijn praktijk door randvoorwaarden te optimaliseren. Ik weet beter waar mijn sterke kanten liggen en wat mijn zwakke plekken zijn, wat voor type arts ik ben. Ik ben ook voornemens om daar meer op te sturen.

Door mijn sterke kanten en zwakke plekken te benoemen kan ik begrip kweken en helderheid creëren in de samenwerking. Ik ervaar meer rust en ben nu een arts en collega die beter in zijn vel steekt en meer controle heeft over zijn uitdagingen.


Kale-quotes_14b.png

Ik heb veel meer energie en kan beter mijn grenzen aangeven. Ik heb minder last van mijn onzekerheden en ben dus echt veel verder gekomen door deze leergang.


Kale-quotes_15b.png

Ik heb veel over mijzelf geleerd, als persoon maar ook als professional. Waar liggen mijn krachten, welke competenties heb ik? Dat zegt ook iets over welke rol ik in het team kan vervullen. Daardoor heb ik keuzes kunnen maken in wat ik wel en niet wil doen, en heb dit helder kunnen overbrengen aan mijn collega’s en leidinggevenden. Hierdoor kan ik mij nu meer focussen op mijn eigenlijke taken. Ik ben mij ervan bewust geworden dat ik vaak zorgelijke gedachten heb die meestal niet reëel zijn. Dat levert stress op die onnodig veel energie vraagt. Daar heb ik nog wat in te leren en daar ben ik ook nog over in contact met mijn leergangcoach.

Door dit alles werk ik met meer plezier, ben ik een prettiger collega in de omgang en ervaar ik minder werkdruk.  Mijn patiënten hebben een arts aan het bed die mentaal in een betere conditie is. Ik denk dat de patiëntenzorg daardoor van betere kwaliteit is. Ik ben thuis beter gestemd en kan met meer plezier van het gezinsleven genieten. Mijn werk-privébalans is verbeterd. Ik heb meer tijd om de artsen in opleiding goed te begeleiden en haal daardoor daar ook meer voldoening uit. Indirect profiteren mijn patiënten daar ook weer van.


Kale-quotes_12b.png

Ik beveel de leergang Persoonlijk Leiderschap bij iedere dokter aan. Je patiëntenzorg leer je in de schoolbanken en in de jaren daarna als arts.

Wat ik nooit geleerd heb maar waar ik wel het grootste deel van de werkdagen mee bezig ben is: communicatie met elkaar, je vakgroep, je personeel. En de balans tussen werk en privé. Het zijn onderwerpen die je bij de lunch en bij het avondeten thuis bezighouden. De patiëntenzorg zelf komt niet vaak ter sprake. Wat is het heerlijk om in langere blokken meer over deze belangrijke onderwerpen te leren. En er een rode draad en uiteindelijk een mooie weg in te vinden, zeker dankzij de begeleiding van Ilse Ganzeboom. Chapeau! Indrukwekkend. Dagelijks gebruik ik haar inzichten en quotes, ik hou me er aan vast en m’n omgeving zuigt ze op. Dank!


Kale-quotes_10b.png

De leergang Persoonlijk Leiderschap heeft mij inzicht gegeven in hoe mijn eigen houding van afhankelijkheid een ander beïnvloedt. Op het moment dat ik besloot mijn eigen houding te veranderen, veranderde de omgang met anderen en werd het gelijkwaardig tussen ons. De onderlinge samenwerking is daardoor prettiger geworden en het is nu makkelijker om op tijd mijn grenzen aan te geven.


Kale-quotes_12b.png

Deze leergang heeft ervoor gezorgd dat ik minder doordraaf in al mijn activiteiten en beter zorg voor rust en aandacht. Duidelijker communiceren en meer tijd maken voor elkaar, heeft ervoor gezorgd dat het team beter draait en dat we prettiger samenwerken. Zorgen voor een goede balans blijft een levenslange uitdaging maar in deze leergang heb ik de handvatten gekregen die me daarin verder helpen.


Kale-quotes_11b.png

In een prachtige omgeving, met een kleine groep die snel vertrouwd is, onder deskundige begeleiding, heb ik in een korte periode veel over mijzelf geleerd. Soms een confrontatie, maar vaak een pad om te verkennen, nieuwe wegen in te slaan en een nieuw begin te maken. Deze leergang heeft mij bevestigd in mijn gevoel om het roer om te gooien. Heeft mij geleerd wie ik ben, waar bepaalde eigenschappen vandaan komen en vooral geleerd mijzelf te accepteren. Ik sta aan het begin van een nieuw pad dat ik zelf gecreëerd heb en waar ik het volste vertrouwen in heb.


Kale-quotes_10b.png

Ik heb meer plezier in mijn werk en individuele consulten. Er is meer rust en ik voel me minder gejaagd. Ik ben nu een ontspannener collega en dokter.


Kale-quotes_9b.png

Deze leergang  heeft me meer geleerd dan ik ooit had durven dromen. Niet alleen in mijn werk, maar ook privé. Op een vriendelijke, soms confronterende, maar ook steunende manier ben ik geholpen te zoeken naar een weg die mij verder zou helpen. Ik ben zelfbewuster, heb geleerd wat mijn patronen en valkuilen zijn en heb geleerd om grenzen te stellen. Iets waar ik de rest van mijn leven profijt van zal hebben.


Kale-quotes_8b.png

Het is voor mij een goede leergang geweest. Ik heb gewerkt aan mijn verbeterpunten en valkuilen. Door ermee aan de slag te gaan maar ook wat theoretische achtergrondinformatie gaf mij duidelijkheid.

‘Actie is reactie’: een standaard uitdrukking maar in de praktijk: als mijn acties en reacties anders zijn/worden: wat gebeurt er dan? Interessant om daar mee aan de slag te zijn gegaan. Het geeft me rust en tegelijkertijd energie! Fijn ook dat ik positieve reacties uit mijn werkomgeving kreeg en krijg! Ze waarderen het dat ik met mezelf aan de slag ben gegaan en merken ook positieve veranderingen!

De begeleiding door Ilse heb ik erg gewaardeerd. Ze legt soms de vinger op de gevoelige plek, wat het niet altijd makkelijker maakt maar wel goed is. En tot slot: Wat een geweldige groep heb ik getroffen. Wat een krachtige mensen! Ik kijk al uit naar de terugkomdagen die we met elkaar hebben afgesproken.


Kale-quotes_7b.png

Sinds twee jaar ben ik medisch manager en dat is een vak apart. Daar heb ik niet voor doorgeleerd en dat merkte ik regelmatig. Maar ik kwam een heel eind met logisch nadenken en een beetje afkijken hoe anderen het doen. Wat ik het meest ingewikkeld vond is het omgaan met weerstand in mijn eigen vakgroep. Ik heb nu geleerd om dat meer te onderzoeken. Waarom blijft iemand zichzelf herhalen? Waarom gedraagt iemand zich bokkig? Wat zegt dat over deze persoon? En wat zegt dat over mijn aanpak? Het leuke is dat deze vragen tot een ander soort contact leiden. Persoonlijker en met meer diepgang. We hebben nu minder gedoe en frictie in de vakgroep. Als je iets wil veranderen in je omgeving dan moet je bij jezelf beginnen. Het leek me eerst een dooddoener maar het klopt natuurlijk wel. Het programma heeft me vooral inzicht en concrete handvatten geboden waardoor ik effectiever ben geworden. Ik zie veel meer in dat die ‘zogenaamde’ zachte kwaliteiten wel degelijk zinvol zijn in onze complexe organisatie. Of je nu medisch manager bent of niet.


Kale-quotes_6b.png

Ik heb van jongs af aan dokter willen worden. Mijn vak past bij me en in ons ziekenhuis zien we mensen uit alle hoeken van de samenleving. De afwisseling die dat met zich mee brengt vind ik prettig. Maar mijn werk is ook stressvoller dan ik ooit had kunnen bedenken. Dat komt niet door de inhoud van het vak maar alles er omheen. Er zijn steeds meer niet-patiëntgebonden zaken die me energie kosten. Na een ingrijpende fusie merkte ik dat ik me steeds moeilijker kon ontspannen, een korter lontje kreeg en me soms afvroeg of ik het wel vol zou houden. Ik besloot die signalen serieus te nemen en heb me ingeschreven voor de leergang Persoonlijk Leiderschap. De visie dat een dokter óók goed voor zichzelf moet zorgen spreekt me aan. Door het volgen van deze leergang heb ik meer rust en zelfvertrouwen gekregen. Niet met kunstgrepen of trucjes, maar doordat ik beter begrijp hoe ikzelf in elkaar zit en waarom ik doe zoals ik doe. Ook heb ik geleerd om me uit te spreken over zaken die belangrijk voor me zijn. Ik heb jarenlang doorgehold en nooit de tijd genomen om stil te staan bij wat ík nodig heb om mijn vak met plezier te kunnen blijven uitoefenen. En ik vind wel dat mijn patiënten daar recht op hebben, een dokter die goed is in haar vak maar ook een die goed in haar vel zit.


Kale-quotes_5.png

Ik heb in een ambiance van zorgvuldigheid, zorgzaamheid en een prettige overzichtelijke groepsdynamiek ervaren aan welke persoonlijke verbeterpunten ik kan werken. Deze zevendaagse leergang over een periode van een half jaar, maakt dat ik dit ook bewust en gedegen in de praktijk kan brengen.


Kale-quotes_2.png

Nelson Mandela zei ooit: ‘A good head and a good heart are always a good combination’. Helaas hebben wij als artsen vooral geleerd om met het hoofd te werken en veel minder vanuit het hart. Deze leergang heeft mij nadrukkelijk tools gegeven om meer met deze combinatie te werken.

Ik heb geleerd om mijn eigenschappen, persoonlijkheid en motivatie om te zetten in waar nodig meer passend gedrag, waarbij ik het geleerde direct in de dagelijkse praktijk heb kunnen inzetten. Het valt mijn collega’s op dat ik veel rustiger ben en beter luister. En ik heb mijn oude plezier in het werk terug. Randzaken waar ik geen invloed op kan uitoefenen, raken mij nu een stuk minder en ik kan mij weer bezig houden met de kern, namelijk de zorg voor mijn patiënten. Dat is de belangrijkste reden waarom ik ooit voor dit mooie vak heb gekozen.


Kale-quotes1.png

Deze leergang heeft bij mij een enorme ontwikkeling op gang gebracht. Ik heb geleerd mijn eigen kracht en stabiliteit in te zetten in plaats van me onmachtig te voelen. Ik ben nu rustiger, assertiever en maak duidelijker keuzes. In plaats van naar anderen te wijzen onderzoek ik wat ik zélf kan doen om een situatie te veranderen of verbeteren. Mijn team weet veel meer wat ze aan me hebben en de feedback die ik geef is concreet en oplossingsgericht. Dit alles ontstaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere, het is een proces. Door de duur van de leergang was er steeds ruimte om in de praktijk te oefenen met wat ik aangereikt kreeg. Deze leergang is een aanrader voor artsen die iets beginnen te missen in hun werk. Die zich afvragen: “Hoe ben ik in deze situatie terecht gekomen die zo anders is dan ik ooit voor ogen had?” Je moet wel geraakt willen worden, je open willen stellen. De gesprekken met andere dokters, de heldere feedback en de soms verrassende oefeningen; het draagt allemaal bij aan je persoonlijke ontwikkeling als dokter. 


Kale-quotes2.png

Inmiddels ben ik een paar jaar medisch specialist. Je wordt opgeleid om patiënten te behandelen en te begeleiden, maar eenmaal in de 'ziekenhuiswereld' komt er veel meer op je af. Om er achter te komen waar ik goed in ben en waar ik energie van krijg, heb ik de leergang 'Persoonlijk leiderschap' gedaan. Met goede opdrachten en leuke workshops leer je (samen met je groep, de leergangcoach en gastdocenten) je eigen persoonlijkheid beter begrijpen en je eigen patronen herkennen, maar ook waarom je tijdens je werk tegen bepaalde situaties aanloopt en hoe je dat kunt veranderen. Het heeft me geholpen keuzes te maken, waardoor ik nu meer plezier in m'n werk heb en me ook beter kan focussen. Daardoor heb ik het gevoel dat ik een betere dokter ben. Ik heb er nog dagelijks profijt van!


Kale-quotes3.png

Als specialist ouderengeneeskunde ben ik niet alleen verantwoordelijk voor de directe medische zorg aan mijn patiënten, maar vind ik het ook belangrijk om mee te denken met ontwikkelingen in de ouderenzorg die het leven van mijn patiënten direct raken. Maar voor deze meer organisatorische, bestuurlijke of zelfs politieke betrokkenheid ben ik niet opgeleid en toen ons verpleeghuis onder verscherpt toezicht van de IGZ kwam te staan werd het me te veel en heb ik een stapje terug moeten doen. Dat was het moment waarop ik koos voor De Hele Dokter: ik wilde mijn energie terugvinden, weer meer in balans komen en leren om me niet in mijn eentje verantwoordelijk te voelen voor het functioneren van de organisatie. 

Ik heb geleerd, door deze ervaring op mijn werk, een aantal ervaringen in mijn persoonlijk leven, en door deelname aan de leergang, om samen verantwoordelijkheid te nemen, om meer te delen van wat er in me omgaat, beter naar mijn emoties te luisteren en meer ruimte te geven aan anderen. In het werk neem ik nog steeds vaak de rol van leider op me, maar het lukt nu beter om dit samen met anderen te doen, er is meer ruimte voor de inbreng van de mensen om mij heen en voor mijn eigen spontaniteit en creativiteit. Ik ben milder geworden naar anderen en naar mezelf en sta meer open voor andere perspectieven en oplossingen. En dat maakt het werk veel leuker!

 
 

IS EEN HOOGSTPERSOONLIJKE OPLEIDING OOK IETS VOOR JOU?