Ben ik soms een productiemachine?


Alina, medisch specialist: “De meeste energie en werkplezier haal ik uit het contact met mijn patiënten. Maar de tijd per patiënt staat al langere tijd onder druk en overboekingen van mijn poli zijn aan de orde van de dag. En het dreigt alleen maar erger te worden; als dokter mis ik steeds vaker een gevoel van voldoening, van zingeving. Altijd weer gaat het over cijfers en over geld. Ben ik soms een productiemachine? Zo voelt het wel soms, en dat maakt me moedeloos.”

Zingeving
Werken in de hectiek van een ziekenhuisorganisatie vraagt veel. De toenemende druk om productief te zijn, om steeds harder te werken, leidt tot gevoelens van vervreemding en een gebrek aan zingeving. Dat is pijnlijk, want als dokter heb je hoe dan ook een zinvol vak. Van geboorte, ziekte tot aan de dood; dichterbij de essentie van een mens kun je niet komen.

Werkplezier en motivatie
Of je nu over zingeving of voldoening spreekt, als het langdurig ontbreekt moet je opletten. Want dan is de kans groot dat je beetje bij beetje je energie, werkplezier en motivatie aan het kwijtraken bent. En dat kan leiden tot stress, frustraties en tijdelijke of permanente uitval. Dat proces verloopt bijna ongemerkt. Je bent immers druk bezig om overeind te blijven in de dagelijkse hectiek. Maar ondertussen loopt het aantal dokters dat kampt met een burn-out of andere stress gerelateerde klachten snel op.

Stilstaan
Bij De Hele Dokter houden we van stilstaan. Niet om te vervallen in lethargie, maar om tijd te nemen voor bewustwording en reflectie. Stilstaan om verder te komen, als dokter en als mens. Misschien denk je dat je daar geen tijd voor hebt? Je zou om te beginnen eens kunnen reflecteren op onderstaande vragen.

Wat maakt dat je ooit voor geneeskunde hebt gekozen? En voor je huidige vakgebied?

Ben je de dokter geworden die je wilde zijn? Doe je wat je ooit voor ogen had?

Welke kwaliteiten en talenten kun je voluit inzetten? En welk niet of onvoldoende?

Wanneer ervaar jij werkplezier, voldoening, of een gevoel van zingeving? En wanneer juist niet?

Waar verlang je (nog) naar?

Investering in mijn carrière
Heb je het idee dat het tijd is om stil te staan en wil je daar ondersteuning bij? In onze leergang Persoonlijk Leiderschap doe je dat in een kleine groep van zes dokters, waardoor je in korte tijd een diepgaande ontwikkeling doormaakt. Een van de deelnemers zei naar afloop:

“Ik heb deze leergang ervaren als een luxe cadeau aan mezelf. Een investering die het meer dan waard is en waarvan ik het gevoel heb de rest van mijn carrière de vruchten te kunnen plukken. Voorheen leefde ik in de waan van de dag, maar hier heb ik geleerd meer stil te staan bij waarom ik de dingen doe die ik doe. Ik heb meer rust en zelfkennis en ben daardoor een fijnere collega en behandelaar.”

Ben jij ook op zoek naar meer voldoening en zingeving? Schrijf je in of bel ons voor meer informatie.

Leergang Persoonlijk leiderschap | 40 nascholingspunten

www.deheledokter.nl

Dick Houtman