Ik krijg mijn hoofd niet meer stil


“Als ik aan het eind van een werkdag naar huis fiets, dan maak ik in mijn hoofd lijstjes van alles wat niet af is, en wat ik de volgende dag absoluut nog moet doen. En als ik daarmee klaar ben, dan focus ik op wat me thuis te wachten staat en wat ik als eerste zal doen als ik binnenkom. Weet je, ik krijg mijn hoofd niet meer stil en word doodmoe van mezelf. Het maakt me gespannen en onrustig.”

Valpartijen
Het is alweer een tijd geleden dat een medisch specialist me dit vertelde. Ik herkende het beeld meteen. Bij hem, bij andere specialisten, maar ook bij mezelf. In de basis ben ik ook een hoofdmens, een denker. Maar als je vooral in je hoofd zit, ervaar je minder contact met je lichaam. In mijn geval leidde dat ertoe dat ik veel ben gevallen en ongelukjes had. Van een laag afstapje in huis tot aan hoge ladders, soms met echt nare gevolgen. Ik heb heel wat SEH’s van binnen gezien.

Onrust en onbehagen
Als je veel in je hoofd zit, kun je het contact met je lichaam kwijtraken. Je lichaam is hier en nu, maar je hoofd is elders en draait overuren. Het gevolg is gevoelens van onrust en onbehagen en een lichaam dat spanning vasthoudt. Bovendien, dat wat je niet kunt voelen, waar je je niet bewust van bent, kun je ook niet veranderen.

Tusssen consulten door
In je studie en opleidingstijd leer je veel over het menselijk lichaam, maar voeling houden met je eigen lijf is heel iets anders. Met behulp van eenvoudige oefeningen kun je leren om opgebouwde spanning los te laten en je vervolgens weer op te laden met nieuwe energie. Hieronder vind je een aantal oefeningen die voor iedereen haalbaar zijn, ongeacht je werkomstandigheden of drukke schema. Ze vragen nauwelijks tijd, en je kunt ze tussen je consulten door doen of voordat je een operatie of gesprek ingaat. Veel succes!

Spanning loslaten

Trek je schouders op en adem in.

Adem lang en diep uit en laat je schouders in de uitademing los.

Ga met je aandacht naar wat er in je lichaam gebeurt.

 

Spanning in nek en schouders verminderen

Duw met je tong tegen je voortanden of tegen je gehemelte.

Laat dan je tong losjes onder in de mond vallen.

Volg met bewuste aandacht hoe je lichaam reageert op het loslaten van de tong.

Ga met je de aandacht mee het lichaam in. Tot waar in je lichaam merk je een reactie op?

 

Jezelf weer opladen en activeren

Zit op een stoel en duw je voeten tegen de vloer.

Houd de spanning op je benen wat langer aan, met aandacht, en voel dat ze iets gaan trillen.

Laat dan in één keer de spanning los.

_______________________________


Leergang Persoonlijk Leiderschap
40 nascholingspunten

Dick Houtman