Alles om maar geen angst of onrust te voelen


In de kerstperiode las ik het boek Burn-on van Mieke Lannoey. Het werd me aangeraden door een vrouwelijke chirurg. De ondertitel van het boek vond ik intrigerend: de functionerende burn-out. Met andere woorden, je gaat niet onderuit, je brandt niet helemaal op, maar vertoont wel meerdere kenmerken van iemand met een burn-out.


Net als burn-out is een burn-on werkgerelateerd. Lannoey legt uit dat het niet zozeer het werk op zich is dat het probleem vormt, maar de manier waarop met werk wordt omgegaan. Werk staat in het centrum van je leven en krijgt voorrang op alles. Je zit voortdurend in een innerlijke werkmodus die je niet op een normale manier kunt uitschakelen. Je staat dus altijd ‘aan’. De uitputting is vooral psychisch van aard, en wordt gecamoufleerd door een enorme werkdrive. Er is immers altijd werk dat wacht, nooit is het af.

Rode vlaggen
Lannoey noemt een aantal ‘rode vlaggen’ in de vorm van acht vragen. Hieronder lees je er drie, die we herkennen uit ons werk met medisch specialisten. Dat zijn sowieso al mensen die zich omschrijven als ambitieus, gedreven, perfectionistisch. Harde werkers zijn het, met een groot arbeidsethos. Drie van de rode vlaggen:

1.
Is het moeilijk voor je geworden om echt te ontspannen? Blijf je mentaal bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren? Lijkt het alsof je altijd ‘aan’ blijft staan, wat je ook doet?
2.
Ben je er trots op dat je het – ondanks de (psychische) moeheid die je voelt – toch kunt blijven volhouden? Heb je besloten dat een burn-out je nooit (meer) zal overkomen? Blijf je liever puur op wilskracht functioneren dan toe te geven aan jezelf en aan de buitenwereld dat het eigenlijk niet zo goed met je gaat?
3.
Vraag je je soms af wat er mis met je is, omdat je alles hebt wat je gelukkig zou moeten maken (of waarvan je ooit dacht dat het je gelukkig ging maken) en je je desondanks toch leeg en onvervuld voelt?

Alles om maar geen angst of onrust te voelen
Of je het nu een burn-on noemt of iets anders, het is bekend dat veel dokters te maken hebben met psychische problemen en stress gerelateerde klachten. Langdurige stress kan ertoe leiden dat je verhardt, vervreemdt van jezelf, alsmaar harder gaat werken of plotsklaps onverantwoorde beslissingen neemt. Het komt ook voor dat je jezelf gaat verdoven, met medicatie, alcohol of andere verslavingen. Alles om maar geen angst, onrust of andere pijnlijke emoties te voelen.

Natuurlijk schetst Lannoey in haar boek ook een weg naar gezondheid. Dat doet ze in de vorm van een 10-stappenplan. We delen de tips van stap 1.

Stap 1: bewustwording en eerlijkheid.

Wees radicaal eerlijk tegen jezelf.

Durf te erkennen dat het niet goed met je gaat.

Wees open tegen je nabije omgeving, vertel hen hoe het echt met je gaat.

Doorvoel de emoties waar je tot nu toe van wegliep.

Bewustwording is in deze fase voldoende, het hoe komt later.

Herken je iets van jezelf in dit verhaal of heb je een vraag? Voel je vrij om contact met ons op te nemen, wellicht kunnen we je verder helpen.
info@deheledokter.nl | 06 22 54 70 99

____________________________________________

Leergang Persoonlijk Leiderschap
40 nascholingspunten

Meer innerlijke rust
Meer energie
Meer werkplezier

Dick Houtman