Hoe kan ik in een ongezonde omgeving toch functioneren?


Ze zegt het zo koel, dat het net is alsof ze een halfje volkoren bij de bakker bestelt. Miranda (43) is een medisch specialist en we spreken elkaar in het kader van het intakegesprek voor onze leergang Persoonlijk Leiderschap. Binnen vijf minuten is dit de vraag die ze stelt: “Hoe kan ik in een ongezonde omgeving toch functioneren?” En ze kijkt me verwachtingvol aan.

Verslagen en verdrietig
Als ik vraag wat ze bedoelt met ongezond, noemt Miranda zaken die veel dokters zullen herkennen. De administratielast, de werkdruk, het personeelstekort, twee collega’s die langdurig uitgevallen zijn en ga zo maar door. Ze vertelt hoe zij en haar collega’s steeds harder moeten rennen om goede zorg te kunnen leveren én om zelf overeind te blijven. Laat staan dat ze ook nog een beetje op elkaar kunnen letten.

Miranda raakt op dreef en de aanvankelijke koelheid in haar stem verdwijnt. Eerst zit ze op het puntje van haar stoel en overheerst de boosheid. Dan leunt ze naar achteren en ziet ze er verslagen en verdrietig uit.


Ongezond systeem
Miranda: “Ik houd van mijn vak en haar er veel voldoening uit, maar ik werk in een ongezonde omgeving. Want ik wéét gewoon wat dit doet met ons als dokters en met de zorg die we leveren. Je kunt elke dag in de krant lezen hoe belangrijk iedereen de zorg vindt, maar waarom moeten we werken in zo’n ongezond systeem? We worden er zelf hartstikke ziek van.”


Geen invloed

Dat laatste is een feit. Het ziekteverzuim onder artsen is onrustbarend hoog en de vraag van Miranda is heel begrijpelijk. Want als individuele dokter heb je helemaal geen invloed op ‘het systeem’. Het enige waar je een klein beetje invloed op hebt is de directe omgeving waar je in werkt. En op jezelf natuurlijk.

Dus hoe begrijpelijk de vraag van Miranda ook is, het antwoord is niet eenvoudig. Dit is nu eenmaal de setting waarin ze werkt. Uit het systeem stappen is geen optie. Ze houdt van haar vak, is er goed in en haalt er veel voldoening uit. Maar Miranda gaat wel op onderzoek uit, met als doel om optimaal te blijven functioneren.


 

 

Dick Houtman