Toen ik jonger was vond ik nachtdiensten geweldig!

Nathan, intensivist: “Toen ik jonger was vond ik nachtdiensten geweldig! Het gaf een kick en veel voldoening om in stressvolle situaties mijn hoofd koel te houden en snel en adequaat te handelen. Nu ik wat ouder ben, heb ik er moeite mee. Het kost me steeds meer tijd om weer op te laden.”

 

Het is volstrekt normaal dat je je minder vitaal en veerkrachtig voelt naarmate je ouder wordt. Vitaliteit is immers voor een deel leeftijdsgebonden, en per levensfase heb je andere dingen nodig om jezelf weer op te laden.

 

Nu is het zo dat je lichaam een geheel eigen intelligentie heeft. Het weet feilloos hoe het met je gesteld is. Of je voldoende energie hebt om je werk adequaat te kunnen doen. Of je voldoende ontspannen bent en voldoening haalt uit wat je doet. Je lichaam liegt niet; het geeft je veel informatie, als je het maar kunt en wilt voelen. Vergelijk het met een knipperend lampje op het dashboard van je auto, dat heeft ook een functie.

 

Als je jezelf hebt aangeleerd om de signalen van je lichaam te negeren, wordt het niet-voelen van je lichaam een ongezond patroon. En als je dat jarenlang volhoudt, wordt het steeds moeilijker om de boodschap die het afgeeft nog te kunnen voelen. Dan loop je het risico dat je lichaam je tot stilstaan dwingt.

 

Wat je in elk geval kunt doen, ongeacht je werkomstandigheden of drukke schema, zijn de onderstaande korte lichamelijke oefeningen die je lichaamsbewustzijn verhogen. Het mooie is dat ze nauwelijks tijd kosten. Je laat er opgebouwde spanning mee los en je kunt je vervolgens opladen met nieuwe energie.

 

Maar let op: voel jij je al langere tijd niet voldoende vitaal en veerkrachtig? Ga dan op zoek naar een meer structurele oplossing. Vind uit wat jij nodig hebt om gezond te blijven, en om plezier te houden in wat je doet.

 

Spanning loslaten

Trek je schouders op en adem in.

Adem lang en diep uit en laat je schouders in de uitademing los.

Ga met je aandacht naar wat er in je lichaam gebeurt.

 

Spanning in nek en schouders verminderen

Duw met je tong tegen je voortanden of tegen je gehemelte.

Laat dan je tong losjes onder in de mond vallen.

Volg met bewuste aandacht hoe je lichaam reageert op het loslaten van de tong.

Ga met je de aandacht mee het lichaam in. Tot waar in je lichaam merk je een reactie op?

 

Jezelf weer opladen en activeren

Zit op een stoel en duw je voeten tegen de vloer.

Houd de spanning op je benen wat langer aan, met aandacht, en voel dat ze iets gaan trillen.

Laat dan in één keer de spanning los.

 

Dick Houtman