Hoe krijgen we een veiliger werkklimaat in onze vakgroep?

Betty (47) is medisch specialist in een vakgroep met acht collega’s. Ze vertelt: “Hoe zorgen we ervoor dat we elkaar in de vakgroep wél durven aanspreken? Want we zeggen niet wat we echt denken en voelen. Er gebeurt van alles in de onderstroom, maar we spreken het niet uit. Ik krijg er steeds meer last van, het maakt me onzeker en ik voel me minder vrij. En ik ben niet de enige, volgens mij lopen we allemaal op eieren. Hoe krijgen we een veiliger werkklimaat in onze vakgroep?”

 

Verhalen als deze van Betty horen we veel. Bij medische vakgroepen draait het niet alleen om het behalen van de afgesproken doelstellingen en het waarborgen van kwaliteit. Het is net zo goed belangrijk dat alle vakgroepleden tot hun recht komen, zich veilig voelen en werkplezier ervaren. En dat vraagt nogal wat van de samenwerking. Geluiden die we veelvuldig horen:

 

‘Onze neventaken zijn niet eerlijk verdeeld.’ 

‘We gunnen elkaar te weinig, waarderen elkaar onvoldoende.’ 

‘We durven elkaar niet aan te spreken, zijn veel te bang voor ruzie en gedoe.’ 

‘We nemen geen besluiten, en als we dat wel doen houden we ons er niet aan.’ 

‘We hebben verschil van inzicht over de toekomst.’

 

Minder conflicten en energieverlies
Werken aan een veiliger werkklimaat betekent dat je hebt te investeren in onderling vertrouwen en in de manier van samenwerken en communiceren. Niet per se makkelijk, maar de winst is potentieel groot: méér effectiviteit en werkplezier, minder conflicten en energieverlies.


Geen soft gedoe
Werken aan vertrouwen en samenwerking is geen soft gedoe. Het is een gerichte investering in ieders persoonlijk welzijn en werkplezier. Belangrijk, want harde cijfers laten immers zien dat het ziekteverzuim onder dokters hoog is.


Open mind. Open hart.
Zo’n investering is niet vrijblijvend. Het vraagt om de inzet en betrokkenheid van álle vakgroepleden. Het vraagt om de bereidheid je eigen waarheid, visie en oordeel aan de kant te zetten. Om te luisteren, met open mind en open hart, naar het verhaal van anderen. Het vraagt om je open te stellen, je eigen verhaal te delen, ook al voelt dat in eerste instantie kwetsbaar.


Raken en geraakt worden
Maar als je dat doet, dan ben je aan het stretchen, en dat is precies de essentie van ontwikkeling en groei. Dat je dingen doet die je niet eerder hebt gedaan, ook al voelt het spannend. En toch doe je het. Je durft te raken, en bent bereid jezelf te laten raken. En dan ga je merken dat je daar met elkaar beter van wordt.

____________________________________________________________

Misschien herken je wel iets in de bovenstaande blog? Als je denkt dat we iets voor jouw vakgroep kunnen betekenen, mail dan naar info@deheledokter.nl of bel met Ilse Ganzeboom op 06 22 54 70 99. Dan kunnen we op korte termijn onderzoeken of teamcoaching jullie verder kan helpen.

Dick Houtman