“Klaas Dijkhoff confronteert mij met mijn eigen keuzes.”

Mark Rutte, demissionair premier van Nederland, heeft zijn vertrek uit de politiek aangekondigd.


Een paar dagen later zit ik met een vakgroep bijeen in het kader van teamcoaching. De medisch specialisten hebben namelijk al jarenlang onenigheid over de taakverdeling. Helaas lukt het hen zelf niet om nader tot elkaar te komen. In de teamcoaching gaat het niet alleen over de taken die verdeeld moeten worden, maar komen ook andersoortige vragen op tafel. Wat voor dokter wil je zijn? Wat voor collega wil je zijn? En wat is belangrijk in de onderlinge samenwerking? Het is overduidelijk hoezeer de vakgroepleden van elkaar verschillen. Iedere dokter met haar of zijn persoonlijke draagkracht, drijfveren en ambitie.

Nog nooit nee gezegd
Pieter, een van de vakgroepleden, verwijst naar Klaas Dijkhoff. Die zegt namelijk wanneer hem gevraagd wordt of hij Rutte wil opvolgen, dat het beeld dat hij heeft van hoe hij vader en echtgenoot wil zijn, niet valt te combineren met het beeld dat hij heeft van wat een premier moet leveren. Pieter zegt dat hij zelf nog nooit ergens nee op heeft gezegd. Dat hij altijd maar door is gegaan, op een rijdende trein zat en dat het nooit in hem is opgekomen om onderweg eens een tussenstop te maken.

Te weinig thuis geweest
Zijn partner trekt al langer aan de bel, vertelt hem onomwonden dat hij te weinig thuis is voor de kinderen. Die zijn inmiddels tieners en gaan steeds meer hun eigen gang, maar hebben hun beide ouders nodig. Pieter heeft al een groot deel van hun opvoeding gemist en dat besef doet pijn. Het raakt hem duidelijk diep als hij zegt: “Wat Klaas Dijkhoff doet, dat confronteert mij met de keuzes die ik zelf heb gemaakt.”

Het is zoals het is
Je kunt de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt niet ongedaan maken en dat moet je ook niet willen. Je verleden ligt achter je. Het is zoals het is en je kunt er niets meer aan veranderen. Alles wat achter je ligt heeft tot het huidige moment geleid, met alle positieve en negatieve gevolgen daarvan. Echter, bij het vormgeven van je toekomst is het bijzonder zinvol om stil te staan bij het verleden. Want je verleden herbergt een schat aan informatie die relevant is voor het maken van nieuwe keuzes.

Terugkijken om vooruit te komen
Als je weet wat al die jaren je drijfveer is geweest, als je inziet waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, dan begrijp je beter dat je staat waar je nu staat. Met alles wat het je heeft gebracht én met wat het heeft gekost. Met dat inzicht kun je de balans opmaken van je leven en loopbaan tot nu toe, en gerichter keuzes maken voor de toekomst. En het maakt echt niet uit of je op dit moment 37 of 56 jaar bent: je moet terugkijken om vooruit te komen.

_________________________________

Wil je ook terugkijken om vooruit te komen?
In het boek Word een gelukkiger dokter vind je tal van handvatten om dat te doen.

wordeengelukkigerdokter.nl

 

Dick Houtman