Ze luistert meer, oordeelt minder


Zomaar een kop in de weekendkrant: ‘ze luistert meer, oordeelt minder’. Wat een machtig mooi compliment om te krijgen. Want luisteren, écht luisteren, is voor de meesten van ons niet eenvoudig. Hoe dat komt? We zijn gewend om de wereld door onze eigen bril te bekijken en staan al gauw met een mening klaar. Bovendien wordt je als dokter opgeleid om snel een oordeel te hebben.


In de vakgroep
Dat communicatiepatroon zie je ook binnen vakgroepen. Jarenlang werk je samen en deelt verantwoordelijkheden, financiën en neventaken. Je werkt hard en hebt plezier in je werk. En toch merk je in de loop van de jaren dat het begint te schuren tussen jou en je collega’s. Besluitvorming is lastig, de taakverdeling leidt tot scheve gezichten en je hebt het idee dat je soms op eieren moet lopen. En het patroon in de communicatie is dat het steeds lastiger wordt om elkaar nog te horen. Waar de een steeds harder gaat roepen trekt een ander zich juist terug.


Zakelijk huwelijk
Een vakgroep kun je best vergelijken met een huwelijk, een zakelijk huwelijk dan. Je deelt een portemonnee, een dienstrooster, en hebt elkaar hard nodig om de boel te laten draaien. Dat gaat niet vanzelf. Iedere relatie, of het nu thuis is of op je werk, vraagt tijd, aandacht en wederzijdse belangstelling. Net als in een huwelijk is de onderlinge relatie binnen een vakgroep gebaat bij verbinding en vertrouwen.


Kwetsbaar durven zijn
En dat is nou precies waar écht luisteren naar elkaar aan bijdraagt. Meer onderling vertrouwen en meer verbinding, zowel professioneel als persoonlijk. Essentieel daarin is de ander echt wíllen horen. Dan is het nodig om jezelf open te stellen en om kwetsbaar te durven zijn. Want als je echt luistert naar je collega, kun je ook dingen te horen krijgen die je raken. Waar je het niet mee eens bent of waar je je niet in herkent.


Open mind, open hart
Echt luisteren vraagt om een open mind en om een open hart. Want net als een huwelijk, is ook een vakgroep gebaat bij een beetje liefde. Onlangs zei een medisch specialist recht uit zijn hart: “Ik zie mijn collega’s vaker dan mijn eigen vrouw, dus ik wil gewoon dat het goed is tussen ons!”

 

Dick Houtman