Hoe krijg ik mijn vakgroep mee?

“Sinds een jaar ben ik vakgroepvoorzitter en het valt me niet mee. We rouleren elke drie jaar om de lasten gelijk te verdelen en nu is het mijn beurt. Maar om te zeggen dat het me makkelijk afgaat, nou nee. Ik worstel met mijn positie in de vakgroep. Aan de ene kant zijn we allemaal gelijk, en aan de andere kant is het aan mij om de vakgroep mee te nemen in bepaalde ziekenhuis besluiten. Ik kom een hoop weerstand tegen en heb geen enkel mandaat. Dat frustreert me mateloos.”

Als medisch specialist ben je niet alleen vakinhoudelijk bezig. Er kunnen tal van andere rollen bijkomen zoals vakgroepvoorzitter, medisch manager of bestuurder. Voor de meesten is dat een tijdelijke rol, soms vrijwillig, maar geregeld ook omdat ‘er niemand beter is dan jij’ om dit te doen. Maar ook jij bent er niet voor opgeleid.

Vakgroepen worden groter
Door fusies en het ontstaan van superspecialisaties, worden vakgroepen groter en veranderen de onderlinge verhoudingen. Niet iedereen kent elkaar even goed, en we horen regelmatig van dokters dat zij zich onvoldoende veilig, gezien en gewaardeerd voelen in de eigen vakgroep.

En in deze toch al lastige dynamiek zoek jij je eigen plek als voorzitter of medisch manager. Je bent onderdeel van de vakgroep, en tegelijkertijd voel je je soms buitenstaander vanwege je rol. De organisatie verwacht van jou dat je overstijgend kijkt en handelt, maar je hebt ook collega’s die alleen het beste voor de eigen vakgroep willen. Hoe ga je om met die verschillende belangen?

 

Handvatten en structuur
Allereerst ga je op zoek naar handvatten en structuur. Hoe werkt de besluitvorming in het ziekenhuis? Bij wie moet ik zijn als ik iets voor elkaar wil krijgen? Hoe kan ik de cijfers interpreteren die ik voorgelegd krijgt? Is er eigenlijk een formele taakomschrijving die bij mijn rol hoort? Wat zijn de verwachtingen en wanneer doe ik het goed?

En dan die vakgroepsvergaderingen. Mensen komen te laat, gaan eerder weg of bereiden zich onvoldoende voor. Je weet dat je het anders wil, dat het anders moet, maar hoe dan?

 

Onderlinge samenwerking

De grootste uitdaging blijft toch wel het aanspreken van collega’s. De angst voor een conflict ligt altijd op de loer, zijn we dan niet verder van huis? Want je wilt plezierig samenwerken met je collega’s, en tegelijkertijd wil je dat de last eerlijk verdeeld wordt. Dat houdt in dat anderen óók een aantal organisatorische taken of projecten dienen op  te pakken.  Hoe kun je delegeren zonder formele macht, en zonder de goodwill van je collega’s kwijt te raken?

 

Persoonlijk leiderschap
Je ziet, je moet van veel markten thuis zijn. Leiderschap, in welke rol dan ook, begint altijd met persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap gaat in eerste instantie over leiding geven aan jezelf; dat je de regie pakt over je leven, je werk en je eigen ontwikkeling. Pas als je dat kunt, is leidinggeven aan anderen een reële mogelijkheid.

-------------

Herken je een of meer van deze thema’s?

Wil je meer weten over Persoonlijk Leiderschap?

Sinds 2016 verzorgt De Hele Dokter de Leergang Persoonlijk Leiderschap.

40 nascholingspunten.

 www.deheledokter.nl

 

 

 

 

Dick Houtman