Eenzaam in de eigen vakgroep


Henk, medisch specialist: “Mijn moeder moest geopereerd worden. Ik wilde haar naar de OK begeleiden en er voor haar zijn als ze uit de narcose kwam. Via de groepsapp heb ik mijn collega’s gevraagd of iemand voor mij wilde waarnemen. Geen van mijn 14 collega’s kon - of wilde - iets voor me betekenen. Dat voelde echt eenzaam.”

Eenzaamheid zegt iets over hoe je je voelt over de relaties die je hebt, thuis maar ook op je werk. Je kunt nog zoveel mensen om je heen hebben, maar als je geen verbinding met hen ervaart, kun je je ontzettend eenzaam en alleen voelen.

We gunnen elkaar weinig
Henk: “Feit is dat onze vakgroep in de loop der jaren steeds groter is geworden, steeds zakelijker ook. Waar we vroeger snel zaken konden doen, bij wijze van spreken op de gang, moeten we nu vergaderen over werkelijk álles. We weten steeds minder van elkaar, en het is niet langer vanzelfsprekend om elkaar iets te gunnen.”

Dokters zijn inhoudelijk gedreven, oplossingsgericht en vaak ook nog snel. Dat zijn geweldige kwaliteiten voor een arts. De keerzijde echter is dat er weinig ruimte is voor de niet-inhoudelijke zaken, voor de mens in de witte jas en zijn/haar gevoelens.

Gedoe in de vakgroep
Bij gedoe tussen samenwerkende dokters maak ik zelden mee dat de inhoudelijke verschillen onoverbrugbaar zijn. Het gaat bijna altijd over het onvermogen om openhartig te spreken over wat iemand drijft, voelt en denkt, of nodig heeft om met plezier te kunnen werken.

Eenzaamheid, boosheid, spanning
Weinig ruimte voor de mens, voor emoties en gevoelens, leidt binnen een vakgroep onherroepelijk tot ongemak in de onderstroom. Gevoelens van eenzaamheid, boosheid en frustratie, oordelen en onbegrip, spanning en stress zijn het gevolg. En dat is weer een gegarandeerd recept voor gedoe in de samenwerking en ongelukkige dokters.

Henk heeft inmiddels aan de bel getrokken bij zijn collega’s om zijn zorgen te uiten. Een zinvolle eerste stap.

____________________________________________

Wil jij meer inzicht en invloed waar het je eigen vakgroep betreft? Ontwikkel de wereld en begin bij jezelf.
Bijvoorbeeld door te werken aan je persoonlijk leiderschap.

Leergang Persoonlijk Leiderschap
40 nascholingspunten
www.deheledokter.nl

Dick Houtman