Testosteron regeert de vakgroep

In gesprek met medisch specialist Simone (47) nadat ze de leergang Persoonlijk Leiderschap heeft afgerond.

Wat was voor jou de reden om mee te doen
“Ik was op zoek naar een manier van leiderschap die bij me past, zodat ik én mezelf kan blijven én een effectieve leider ben. Sinds een jaar ben ik namelijk voorzitter van onze grote vakgroep. We werken hard en bereiken veel. Maar de sfeer is buitengewoon masculien; het testosteron regeert. Wie het hardste schreeuwt die krijgt gelijk, en daar voel ik me niet prettig bij. Toen ik gevraagd werd als voorzitter, besloot ik dat het anders moest.

Ik had wel veel gelezen over leiderschap, maar dat blijft toch theoretisch. En al die termen, klinisch leiderschap, medisch leiderschap, bestuurlijk leiderschap, wat houdt dat dan concreet in? De visie van De Hele Dokter spreekt me aan. Namelijk dat leiding geven aan anderen, aan je omgeving, aan verandering, áltijd begint met leiding geven aan jezelf. Dat vind ik een logische en ook praktische insteek.”

Wat heb je geleerd
“Meer dan ik voor mogelijk had gehouden! Op mijn leeftijd ken je jezelf al aardig goed. Maar toch vond ik het best confronterend wat ik nog niet van mezelf wist, of niet wilde weten. Dat is wel bijzonder in zo’n kleine groep met andere dokters; ze spiegelen je dingen terug die je eigen collega’s niet zo gauw tegen je zullen zeggen. Zowel de positieve punten als wat ik nog te ontwikkelen heb.

Kort gezegd heb ik nog meer inzicht gekregen in mezelf en hoe ik overkom op anderen. Ik had zeker wel zelfvertrouwen, en toch hield ik mezelf op een bepaalde manier kleiner dan ik ben. Nu ik weet waardoor dat komt, voel ik me op een natuurlijke manier steviger en kan dat ook laten zien aan de buitenwereld. Mijn stijl van leiderschap is duidelijk en direct, en tegelijkertijd warm en menselijk. Dat gaat prima samen heb ik ontdekt.”

Hoe gaat het nu in de vakgroep
“Doordat ik aan mijn persoonlijk leiderschap heb gewerkt, ben ik dingen anders gaan doen. Daardoor begint er langzaam maar zeker iets te veranderen in hoe we met elkaar omgaan. Actie is reactie, echt geweldig om te zien. We luisteren beter naar elkaar. Nemen meer tijd voor belangrijke beslissingen. Testosteron is er nog steeds, maar het staat mij niet langer in de weg.”

______________________________________

Leergang Persoonlijk Leiderschap
40 nascholingspunten
www.deheledokter.nl

Dick Houtman