Medisch specialist: “Als ik de Lotto win, dan….”

Plaats van handeling: een congres voor medisch specialisten. De organisatie wil naast de zorginhoudelijke onderwerpen, ook aandacht voor de dokter zelf. Ofwel, voor de mens in de witte jas. En daarom vragen ze mij om vanuit De Hele Dokter een workshop te geven onder de noemer ‘Zelfzorg voor de Dokter’.

Zelfzorg voor de dokter
Niemand bestrijdt dat zelfzorg voor dokters een relevant onderwerp is. Het is immers rechtstreeks gekoppeld aan de kwaliteit van zorg. Want een overvraagde dokter, een dokter die niet goed in zijn vel zit, maakt sneller fouten en is minder empathisch. Ook blijkt uit onderzoek dat patiënten minder vertrouwen hebben in deze dokter.

We spreken over de hoog complexe omgeving waarbinnen je werkt als dokter, en hoe die in rap tempo is veranderd. Over de rol van verzekeraars en overheid, over medische technologie en ICT. Over hoe het is om met mondige en soms veeleisende patiënten om te gaan.



Dan stop ik subiet met mijn werk
Nadat we het hebben gehad over actuele problemen en uitdagingen, vraag ik de dokters wat ze zouden willen als alles mogelijk zou zijn. Waar verlang je dan naar? Er komt van alles voorbij: meer tijd voor mijn patiënten, vaker eten met het hele gezin, een fijnere sfeer op de poli, meer innerlijke rust. En dan komt Peter, hij is zichtbaar geëmotioneerd wanneer hij zegt: “Elke maand hoop ik dat ik de Lotto win, want dan stop ik subiet met mijn werk.” De andere aanwezigen kijken hem met grote ogen aan, ze zijn duidelijk geschrokken. Peter licht toe:

“Ik houd echt van mijn werk en van mijn patiënten. Maar ik zie mijn kinderen veel te weinig, en deze jaren komen nooit meer terug. Drie jaar geleden had ik dit er nooit zo uitgeflapt, maar toch voelt het nu zo. Ergens ben ik onderweg een grens over gegaan.”

Waar zit je invloed
Er wordt veel gesproken en geschreven over de duurzame inzetbaarheid van dokters en dat is terecht. Want onder hen is bovenmatig veel sprake van stress gerelateerde klachten, van psychische problemen en uitval. Maar feit is dat je als individu niet ‘het systeem’ kunt veranderen. Daarom benadruk ik altijd dat je als individuele dokter op één ding wel invloed hebt, en dat is hoe jij optimaal functioneert in je eigen leven, zowel thuis als op je werk. Dat is niet per se gemakkelijk, maar het kan wel. En dat begint met stilstaan bij jezelf.

Waar verlang je naar
Je kunt daar nu al mee beginnen, door eens stil te staan bij de vraag die ik ook op het congres stelde. Doe dat tijdens een boswandeling of met een kop thee op de bank. Zet je telefoon op stil, maak je los van de beslommeringen van de dag en beantwoord de volgende vraag:

Als alles zou kunnen, waar verlang je dan naar?

____________

Waar verlang jij naar?
Weet jij wat je nodig hebt? Als dokter en als mens?

Leergang Persoonlijk Leiderschap | 40 nascholingspunten

www.deheledokter.nl

Dick Houtman