Waar wil je méér van in je leven?


Tijd met mijn kinderen. Tijd voor mijn patiënten. Zelf muziek maken. Wandelen met de hond. Rust in mijn hoofd. Een fijne werksfeer. Zelfvertrouwen. Plezier in wat ik doe. Voldoening. Balans tussen werk en privé. Met mijn handen in de grond.

Zomaar wat antwoorden van huisartsen die aanwezig zijn op deze nascholingsbijeenkomst. De vraag van de organisatie is of ik een lezing/workshop wil geven over burn-out preventie. Of anders geformuleerd: hoe zorg je ervoor dat je een gezonde, gelukkige, optimaal functionerende huisarts blijft? Of weer wordt?

Altijd oog voor een ander
Ik vertel het verhaal van Pleuni, 53 jaar, praktijkhoudend huisarts. Ze is bijna altijd aan het werk en nooit ziek. Als vanzelfsprekend heeft ze oog voor anderen, of het nu een patiënt of medewerker is. Ze voelt goed aan wat een ander nodig heeft, en dat maakt het zo fijn om Pleuni als huisarts of collega te hebben. En altijd is er wel een stip op de horizon om naartoe te werken, een doel om te behalen. Bezet als ze is, neemt ze geen tijd om stil te staan bij wat ze zelf nodig heeft. Sterker nog, als je dat aan Pleuni zou vragen, blijft ze waarschijnlijk het antwoord schuldig.

Roofbouw
Driekwart jaar geleden klapt alles in elkaar, Pleuni stort in. Niemand die het ziet aankomen, zelfs de doktersassistenten niet. Maar van de ene dag op de andere komt ze nauwelijks de trap nog op. Diagnose? Opgebrand. Terugkijkend ziet Pleuni wel in dat ze jarenlang roofbouw heeft gepleegd op zichzelf. Dat er aandacht was voor alles en iedereen, maar niet voor zichzelf. Zorgzaamheid voor anderen in combinatie met een stevige doelgerichtheid, blijken op de lange termijn niet houdbaar.

Waar wil je méér van?
Ik vraag het ook aan Pleuni: ‘Waar wil je meer van in je leven?’ Voor Pleuni komt deze vraag te vroeg, ze heeft geen idee. Een tijdje later komt ze er zelf op terug. “Ik denk dat ik het wel weet”, zegt ze. “Ik realiseer me dat ik mijn vriendschappen heb verwaarloosd, dat ik te vaak nee heb gezegd tegen gezelligheid en goed gezelschap. Alsof dat niet mocht van mezelf, gewoon genieten. Mijn werk ging altijd voor, en nu maakt me dat verdrietig.”

Blijf de vraag stellen
Wat mij betreft is het nooit te vroeg om stil te staan bij de vraag waar je méér van wilt. Niet vanuit een egocentrisch motief, maar juist in het kader van zelfzorg. Om je bewust te worden van wat er nu ontbreekt in je leven. Om stil te staan bij wat jij als zorgverlener zelf nodig hebt om gezond te kunnen blijven functioneren. Want: als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen.

____________

Zorg jij goed voor jezelf?
Weet jij waar je méér van wilt in je leven?
Wat jij nodig hebt om gezond te kunnen blijven functioneren?

Leergang Persoonlijk Leiderschap | 40 nascholingspunten

www.deheledokter.nl

Dick Houtman