We Are All Perfectly Fine – Jij ook?


Een bevriende chirurg in Canada stuurde me het boek We Are All Perfectly Fine. Geschreven door internist en opleider Jillian Horton. Een hoogstpersoonlijk boek, waarin zij haar eigen ervaring als overvraagde dokter doortrekt naar de manier waarop (aankomende) medisch specialisten worden opgeleid en behandeld.


Waarom word je dokter?
Tegelijkertijd vertelt ze over haar jeugd en gezin van herkomst, die heel bepalend zijn in haar keus om geneeskunde te sturen. Haar oudere zus ontwikkelt een hersentumor, waardoor zij 24 uur per dag zorg nodig heeft, wat een ontwrichtende uitwerking heeft op de gezinsdynamiek.

Zelfcompassie
Jillian Horton staat rond haar 40e op omvallen. Sceptisch als ze is, gaat ze onder zachte ‘dwang’ naar een mindfulness retraite. Dat wordt het begin van een nieuwe fase die onder andere leidt tot meer zelfcompassie. Een prachtig boek, no nonsens én bij vlagen ontroerend.

Nee, het wordt niet beter
Hieronder een fragment. Het is het moment dat Horton een lezing houdt voor een groep aiossen. Ze helpt hen uit de droom, de droom dat straks alles beter wordt.

“When I was a resident, it’s like I said at the start, nobody talked about burnout. Or suicide, or addiction, or any of that stuff. The staff doctors didn’t say anything to us about their lives. So we felt like the problem was us. Now that we’re talking about it, we’ve stripped you of an illusion. You thought the problem was med school, or residency, right?”

“I don’t think I would have gotten through residency if I didn’t think it would get better once it was over. And plus, you guys have the added challenge of technology. It’s made some things better, but it’s made other things a lot worse.”

Het moet beter
Toen ik onlangs zelf een lezing hield voor een groep aoissen en hun opleiders, vroeg ik hen om hun linkerhand op te steken als het goed met ze ging. Alleen de rechterhanden gingen omhoog, wat betekende: het kan, moet, beter dan het nu is. Nee, het leven is niet perfect, voor niemand. En nee, je hoeft je echt niet altijd goed, uitgerust en in balans te voelen. Maar de basis moet op orde zijn, en alleen jij kunt beoordelen hoe dat bij jou zit.

Zelfzorg
In essentie gaat het boek van Jillian Horton over zelfcompassie en zelfzorg. Dat geldt voor dokters, maar feitelijk voor iedereen die in de zorg werkzaam is. Want hoe kun je er zijn voor een ander als je niet goed genoeg voor jezelf zorgt?

-------------------------------------


Werken als dokter in een complexe en sterk veranderende omgeving vraagt veel van een mens. Meer dan waarvoor je bent opgeleid. Onze Leergang Persoonlijk Leiderschap - 40 nascholingspunten, zorgt ervoor dat jij de energie, de voldoening en het plezier in je werk kan behouden of weer terugvindt. Je wordt een completere dokter en een gelukkiger mens.

www.deheledokter.nl

Dick Houtman