In elke vakgroep staat wel een emmer met sh#t

De vakgroep vindt dat ze iets ‘moeten’ met elkaar. Er speelt van alles in die zogenaamde onderstroom, en hoewel de maten elkaar goed kennen, is er steeds meer frictie en frustratie. Daar heeft iedere dokter, op welke manier dan ook, last van. Daarom hebben ze besloten dat het nu écht de tijd is om te werken aan de onderlinge verhoudingen, aan het vertrouwen, aan de manier van omgaan met elkaar.


Met een grote boog erom heen
Jurgen heeft er eigenlijk niet zo’n trek in: “Ik heb van mijn opleider geleerd dat er in elke vakgroep wel een emmer met shit staat. Je moet weten waar die staat en er dan met een grote boog omheen lopen.”

Jurgen is een ervaren medisch specialist met een uitgesproken mening. Feedback geven aan de assistenten spreekt voor zich vindt hij, maar onderling? Vermoedelijk heeft hij dit geleerd in de vroege jaren ’90. Deze boodschap is niet meer van deze tijd, en was eerlijk gezegd toen ook al achterhaald.

Zijn collega Katinka staat er heel anders in. “Met wat ik nu weet, vind ik het een groot gemis dat ik niet eerder geleerd heb om mezelf uit te spreken. Want ik zie hoe belangrijk het is om ook gevoelige kwesties met elkaar te kunnen bespreken.”


Laat-maar-emmertje
Je eigen overtuigingen en angsten kunnen je ervan weerhouden om jezelf uit te spreken of een collega aan te spreken.

“Ik ben bang dat het ruzie wordt, daar zit ik niet op te wachten.”
“Wie ben ik om collega’s aan te spreken die hier al veel langer zitten dan ik?”
 “Ach, laat maar, zo belangrijk is het nu ook weer niet, en dit hoort er gewoon bij.”

Maar als je niet spiegelt wat je ziet en niet uitspreekt wat je dwarszit, is de kans groot dat je ‘laat-maar’-emmertje steeds voller raakt. En dat gaat inderdaad stinken, uiteindelijk zelfs rotten.


Kwetsbaar voor conflicten en uitval
Als vakgroep mag je je daarom realiseren dat de kwaliteit van jullie samenwerking van directe invloed is op de kwaliteit van zorg die je levert. Onderschat vooral niet wat de impact is van zo’n stinkende emmer op hoe mensen zich voelen. Al heeft de een daar ogenschijnlijk meer last van dan de ander. Realiseer je dat als je zaken op hun beloop laat, de vakgroep kwetsbaar wordt voor conflicten, stressgerelateerde klachten en uitval.

En daar word echt niemand beter van…

____________________________

Durf jij jezelf uit te spreken. Je grens aan te geven? Feedback te geven?
Werk aan je persoonlijk leiderschap, en word de dokter die je ooit voor ogen had.
Leergang Persoonlijk Leiderschap | 40 nascholingspunten

Dick Houtman