Ben je hongerig, boos, eenzaam of vermoeid?

Dan kun je beter stoppen met wat je aan het doen bent en stilstaan bij jezelf. Want als je fysiek of emotioneel niet in balans bent, dan word je kwetsbaarder en maak je sneller fouten. In het Engels vormen deze fysieke en emotionele ongemakken het acroniem H.A.L.T. Dat staat voor Hungry, Angry, Lonely en Tired.

Hongerig
Iedere dokter weet hoe belangrijk het is om regelmatig, gezond en met aandacht te eten. En toch blijkt dat lastig in de hectiek van het werk. Belangrijke dingen zal je moeten inplannen; maak daarom regelmatig eten belangrijk. Neem de tijd, al is het maar kort. Zo voorkom je appelflauwtes en je toevlucht nemen tot ongezonde snacks. Honger en snaaitrek kunnen overigens ook wijzen op emotionele behoeften: honger naar erkenning en waardering, naar troost of begrip. Wees je ervan bewust dat vervullende persoonlijke en professionele relaties, van grote invloed zijn op hoe veerkrachtig jij je voelt.

Boos
Er is natuurlijk niets mis met het voelen van woede en frustraties. Maar feit is wel dat veel dokters nooit geleerd hebben om deze emoties op een constructieve manier te uiten. Aan de ene kant van het spectrum vind je woedeaanvallen, ongezouten kritiek en kleinerende opmerkingen. Niet bepaald bevorderlijk voor de onderlinge verhoudingen. Aan de andere kant zie je ingehouden boosheid, niet zeggen wat je dwarszit, jezelf ‘opvreten’ van woede. Dat is net als een strandbal langdurig onder water houden, dat lukt ook niet. Ga daarom altijd op zoek naar de onderliggende oorzaak van je woede of andere pijnlijke emoties.

Eenzaam
De meeste dokters maken onderdeel uit van een groep en hebben talloze contactmomenten op een dag. Toch kun je je ook dan eenzaam voelen. Door het groter worden van vakgroepen, door fusies en superspecialisaties veranderen ook de onderlinge verhoudingen tussen directe collega’s. Je kent niet meer iedereen even goed en weet steeds minder van elkaar. Het is niet langer vanzelfsprekend om elkaar iets te gunnen. Er zijn veel dokters die zich – mede door het gebrek aan collegialiteit – onvoldoende veilig, gezien en gewaardeerd voelen binnen hun eigen vakgroep. Realiseer je dat je niet de enige bent die zich soms eenzaam voelt, en maak het bespreekbaar.

Vermoeid
Dokter zijn is een zwaar vak. Zowel in fysiek, mentaal als emotioneel opzicht. Je hebt te maken met onregelmatige diensten en werkt ook ’s nachts of in het weekend. Met de nieuwe kwaliteitsrichtlijnen, opvallend genoeg door dokters zelf opgesteld, worden deze diensten alleen maar zwaarder. Zorg daarom voor voldoende en kwalitatief goede slaap, dat is essentieel voor je vitaliteit. En ga in je vrije tijd regelmatig buiten lopen, het liefst in de natuur. Onderzoek wijst uit dat je minder stress ervaart als je regelmatig in een groene omgeving bent. Je vergroot je uithoudingsvermogen, traint je spieren en slaapt beter.

Kortom, voel je je regelmatig hongerig, boos, eenzaam of vermoeid? Durf dan vooral te voelen wat je voelt en ga op zoek naar de onderliggende oorzaak. Alleen dan kun je duurzame en gezonde veranderingen realiseren in je leven en werk.

——————————————————

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen.

Zelfzorg is onderdeel van je persoonlijke leiderschap.
Leergang Persoonlijk Leiderschap | 40 nascholingspunten

Dick Houtman