Autonomie. Heb je daar invloed op?

Werkgeluk

De meeste dokters zullen beamen dat in de huidige tijd hun gevoel van autonomie stevig onder druk staat. En dat, terwijl de mate waarin je je autonoom voelt in je werk, direct verband houdt met hoe gelukkig je je daar voelt. Als dokters het over autonomie hebben, gaat dat in eerste instantie over hun professionele autonomie, ook wel professionele verantwoordelijkheid genoemd. Autonomie in de context van werkgeluk is veel ruimer.


Bureaucratie en vergaderingen
Werken in een strak georganiseerde omgeving met veel overleg, bureaucratie en vergaderingen, is niet bepaald bevorderlijk voor je gevoel van autonomie. En daarmee voor je werkgeluk. Als dokter heb je hoe dan ook te maken met vaste spreekuren of poli’s en geplande OK-programma’s. Maar de tijdsdruk, registratielast en de toename van protocollen en regulering betekent dat je steeds minder te zeggen over hoe je de zorg inricht. Iedereen wil iets van je, terwijl jij als dokter je vooral met je patiënten wilt bezighouden.

 

Wil ik hier wel bij zijn?
Maar dat betekent niet dat je je autonomie helemaal kwijt hoeft te raken. Je kunt altijd prioriteiten stellen en keuzes maken. Vraag jezelf daarom eens af over welk deel van je tijd en werkzaamheden je wél zelf kunt beslissen. Als je bijvoorbeeld steevast je energie verliest in een bepaalde vergadering, stel je zelf dan eens de vraag: moet en wil ik hier wel bij zijn? Of: hoe zorg ik ervoor dat ik straks wel met energie de vergadering uitloop? Sta dus stil bij de mogelijkheden die je wél hebt om je gevoel van autonomie te vergroten. Een interessante uitspraak in dit kader:

 

Ik zei altijd: ‘daar zou iemand eens iets aan moeten doen’.
Nu realiseer ik me dat ik ook iemand ben.

 ________________________________________________________


Je autonomie vergroten is onderdeel van je persoonlijke leiderschap. Meer weten?
Leergang Persoonlijk Leiderschap | 40 nascholingspunten

www.deheledokter.nl

Dick Houtman