De Bemiddelaar: “Ik moet stelling nemen, hoe lastig ik dat ook vind.”

DE BEMIDDELAAR* - Ediz

“Het is een lastige groepspraktijk waar ik in werk. Eerst een fusie van twee praktijken en daarna hebben we een derde praktijk overgenomen. Onderling loopt het niet lekker; er is veel onvrede en er zijn tal van oude conflicten. Sommige liggen expliciet op tafel, andere zitten onderhuids. Een van mijn collega’s heeft een moeilijk karakter, ze wil mij haar wil opleggen. Zij kan heel boos doen, ‘dreigen’ of me doodzwijgen. Terwijl ik juist heel rustig en bescheiden ben; ik heb helemaal geen zin om ruzie te maken. Maar ik pieker wel veel en slaap er slecht van.”

Keuzes maken is lastig
Ediz is de afgelopen jaren al een klein beetje feller geworden, maar wil nu leren om écht voor zichzelf op te komen. Hij herkent zich in de Bemiddelaar. Al jarenlang heeft hij te weinig plezier in wat hij doet door de spanning tussen hem en zijn collega. Hij voelt zich niet voldoende gezien, maar is er het type niet naar om op de barricades te gaan staan. Eigenlijk zou Ediz wel willen vertrekken uit deze praktijk, maar de twijfel is groot en keuzes maken is lastig voor de Bemiddelaar.

De boodschap duidelijker brengen
Ediz leert om zijn boodschap duidelijker en compacter te brengen. Hij realiseert zich dat hij stelling moet nemen, hoe lastig hij dat ook vindt. Verder ontdekt hij dat je stevig met iemand van mening kunt verschillen, zelfs als er niet direct een oplossing is of dat er een compromis moet worden gesloten. Zijn zelfvertrouwen groeit zodanig, dat hij met zijn ‘lastige collega’ in gesprek gaat. Dat is een belangrijke stap, want zijn patroon is om lastige dingen uit de weg te gaan. Ze zijn nog steeds niet de beste vrienden, maar de kou is uit de lucht en ze hebben een modus gevonden om samen te werken. 

 

Kwaliteiten
Vertrouwenwekkend, Begripvol, Intuïtief, Diplomatiek, Houdt van harmonie

 

Valkuilen
Past zich aan, Stelt uit, geen keuze maken,  Koppig, Gewoontedier, Verzandt in details

 

De Bemiddelaar houdt van een rustige en comfortabele manier van leven. Hij heeft de neiging de dingen te accepteren zoals ze zijn. Zijn eigen prioriteiten stellen is moeilijk, hij gaat nogal gemakkelijk met anderen mee. Hij leeft zich in anderen in, dat gaat als vanzelf. Hij voelt zich vaak één met de ander. Dat maakt het lastig om onderscheid te maken tussen zichzelf en de ander. Daarom weet hij ook niet goed wat hij zelf wil. Een ander gaat vaak voor. Dat betekent dat hij zichzelf kan veronachtzamen op fysiek, emotioneel en intellectueel gebied.

 

In zijn achterhoofd weet de Bemiddelaar dat het heel moeilijk vol te houden is om anderen altijd voor te laten gaan en zichzelf te vergeten. Mensen nemen hem voor vanzelfsprekend aan. Ze gaan ervanuit dat hij automatisch meegaat en is zoals zij hem graag zien. Dat maakt hem weleens boos. Meestal lukt het wel om zijn boosheid voor zichzelf en anderen te verbergen. Alleen wanneer iemand direct en open vertelt dat hij iets moet doen wat híj niet wil, kan hij behoorlijk van slag raken. Hij ziet zichzelf als een aardig en rustig persoon en is er niet van gediend dat een ander hem gaat commanderen. Daar weigert hij aan mee te doen en niemand krijgt hem zo ver. Hij denkt dat wanneer mensen zich zouden realiseren hoezeer hij zijn best doet om aan hun wensen tegemoet te komen, ze hem niet zo zouden opjagen.

 

Hij heeft natuurlijk zijn behoeften en wensen. Als iemand iets van hem eist of hem commandeert, dan kan hij – al gebeurt dat bijna nooit – behoorlijk fel voor zichzelf opkomen. Op dat moment voelt het goed en geeft het hem energie. Later heeft hij dan wel spijt en vraagt hij zich af wat ruzie oplevert. Het verknoeit de goede sfeer en dat vindt hij jammer. 

 

Manier van beslissen
Voor de Bemiddelaar is beslissen moeilijk, hij stelt uit of sluit zich aan bij wat anderen vinden. 

 

Hoe kan de Bemiddelaar zich ontwikkelen?
Door zichzelf serieus te nemen, prioriteiten te stellen en daadkrachtig zelf besluiten te nemen. 

 

Herken je jezelf in de Bemiddelaar?

Word je er dan bewust van hoe jouw aandacht en energie vervliegen door alles wat van jou gevraagd wordt. Kies een vast dagelijks moment om stil te staan bij de volgende vragen:

- Hoe sterk hebben mensen en dingen aan me getrokken om aandacht?

- Hoe besluiteloos ben ik geweest?

- In hoeverre ben ik meegegaan met de plannen en agenda's van anderen?

- In hoeverre ben ik afgedwaald naar onbelangrijke zaken met een lage prioriteit? Wat ben ik daarmee uit de weg gegaan?

En doe dat ook tussendoor wanneer je merkt dat je mensen niet meekrijgt of wanneer anderen zich terugtrekken.

 

Heb je een Bemiddelaar als collega?

Als je hem ziet worstelen of je begrijpt hem niet, dan zou je de volgende vraag kunnen stellen: “Wat wil je niet?” Zo sluit je optimaal aan bij zijn belevingswereld.

_________________________________________________________

*Bovenstaande informatie is gebaseerd op het Enneagram, een persoonlijkheid ontwikkelingsmodel. Het model kent negen persoonlijkheidstypen en kan helpen om je zelfinzicht te verruimen, zelfs als je jezelf al aardig goed kent. In tegenstelling tot veel andere persoonlijkheidsmodellen richt het Enneagram zich in eerste instantie niet op gedrag. Het draait om je – vaak onbewuste – drijfveren. Het is ook niet een statisch model. Zo van: dit is wie je bent en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen. Integendeel, het maakt heel concreet hoe je jezelf verder kunt ontplooien. Wil je meer weten over dit model, lees dan hoofdstuk vier in mijn boek Word een gelukkiger dokter. www.wordeengelukkigerdokter.nl

 

Dick Houtman