De Leider: “Ik heb wel gelijk, maar ik krijg de anderen niet mee.”

DE LEIDER* - Karel

“Ik loop altijd tien stappen vooruit en het frustreert me mateloos dat ik altijd degene ben die mijn tempo moet aanpassen. We moeten problemen oplossen die ik allang zag aankomen. En iedereen is bang, niemand durft zelf iets te besluiten. Ik ben niet bang en met autoriteit heb ik niks, het gaat mij om je daden, niet om je functie. Ik heb wel gelijk, maar ik krijg de anderen niet mee. Ik weet dat ik mijn collega’s niet kan veranderen, dus ik moet maar leren omgaan met hun traagheid van begrip. Verder merk ik dat ik afhaak in vergaderingen, die duren maar en duren maar, en ik word steeds ongeduldiger.”

Doe er wat aan of ga weg
Hier spreekt de Leider. Je ziet het al als hij binnenkomt. Rechtop, stevige pas, zelfverzekerd. ‘Kom maar op’, zegt de blik in zijn ogen. Aan de buitenkant zie je iemand die niet heel benaderbaar overkomt. Maar ook Karel heeft, net als de meeste Leiders, een zeer gevoelige binnenkant. En beetje bij beetje realiseert hij zich dat hij zich emotioneel afsluit, en dat hij dat pijnlijker vindt dan hij in eerste instantie durft toe te geven. Karel ziet in dat hij op geen enkele manier de verbinding met zijn collega’s zoekt. Hij is vooral boos en gefrustreerd. Bij zijn collega’s is de weerstand tegen Karels manier van optreden groot en ze geven hem de boodschap: doe er wat aan of ga weg.

Krachtig en kwetsbaar
Karel lijkt op het eerste gezicht een noot die zich niet laat kraken. Maar als hij duidelijke boodschappen krijgt, dan staat hij daar wel degelijk open voor. In de omgeving van de leergroep, waarin hij zich veilig voelt, mag zelfs zijn kwetsbaarheid er zijn. Beetje bij beetje leert Karel zijn natuurlijke kracht en verborgen raakbaarheid te combineren tot een effectieve leiderschapsstijl. Stevig op de inhoud, zacht op de relatie.

 

Kwaliteiten
Zelfvertrouwen, Onafhankelijk, Pakt verantwoordelijkheid, Actief en daadkrachtig, Eerlijk en direct

 

Valkuilen
Provoceert, Dominant en veeleisend, Moeite met tegenspraak, Verbergt eigen kwetsbaarheid, Stevig confronterend

 

De Leider – ook wel de Baas genoemd – vindt waarden als eer, respect en moed belangrijk in zijn leven. Hij is een alles-of-niets mens die hard werkt. Hij krijgt wat hij wil, daar zorgt hij wel voor. Hij houdt niet van mislukkelingen. Knokken zit in zijn karakter. Hij is assertief en agressief wanneer dat nodig is. Het gevoel dat hij sterk is, voelt ook lekker in zijn lijf. Hij hoeft geen lichamelijke kracht te gebruiken om zijn zin te krijgen. Hij kan iemand zo aankijken dat die letterlijk achteruit stapt. Hij kan er niet tegen gebruikt of gemanipuleerd te worden. Ook staat hij niet toe dat mensen om wie hij geeft, worden gemanipuleerd. Hij gaat er dwars voor liggen. Hij is eerlijk en direct. Wat je ziet, is wat je krijgt. Hij legt zijn kaarten op tafel. Hij gaat voor duidelijkheid en noemt de dingen zoals hij die ziet: wit is wit en zwart is zwart.

 

Hij is hard voor zichzelf en voor anderen. Als mensen over zich heen willen laten lopen, dan zal hij dat doen. Ze moeten zelf maar hun grenzen aangeven. Hij respecteert kracht en mensen die voor zichzelf opkomen. Hij gaat tot het uiterste om degenen van wie hij houdt te beschermen. Hij vecht voor rechtvaardigheid en komt op voor de underdog. Onafhankelijkheid is heel belangrijk voor hem. Sommige mensen storen zich aan zijn botheid. Soms komen de woorden er te hard uit, maar hij bedoelt het niet altijd zo als hij het zegt. Als hij nieuw is in een groep, voelt hij waar de macht ligt.

 

Hij houdt van opwinding, van uitgedaagd worden. Hij spart graag met mensen. Het is lastig om bij zijn zachtere gevoelens te komen. Hij richt zich liever met alle intensiteit die hij in zich heeft op het leven met alle uitdagingen. Hij is zichzelf bij een kleine groep mensen. Van hen weet hij dat ze eerlijk en loyaal zijn. Daar kan hij alles laten zien. Bij kinderen is hij ook helemaal zichzelf. ‘Zij maken geen misbruik, ze zijn puur en onschuldig.’ 

 

Manier van beslissen
De Leider beslist makkelijk en direct en is overtuigd van zijn eigen manier.

 

Hoe kan de Leider zich ontwikkelen?
Door ook kwetsbaar te durven zijn en de controle op zijn omgeving los te laten. 

 

Herken je jezelf in de Leider?

Word je dan bewust van de uitwerking die jouw aanwezigheid en energie heeft op anderen. Kies een vast dagelijks moment om stil te staan bij de volgende vragen:

- Welk effect heeft mijn energie en de manier waarop ik mij uit op anderen?

- Op welke manier heb ik weerstand of confrontaties opgeroepen?

- Heb ik iemand terug doen deinzen of in zichzelf terug doen trekken?

- Ben ik luidruchtig geweest?

En doe dat ook tussendoor wanneer je merkt dat je mensen niet meekrijgt of wanneer anderen zich terugtrekken. 

Heb je een Leider als collega?

Als je hem ziet worstelen of je begrijpt hem niet, dan zou je de volgende vraag kunnen stellen: “Wat wil je doen?” of “Waar wil je naartoe?” Zo sluit je optimaal aan bij zijn belevingswereld.

_________________________________________________________

*Bovenstaande informatie is gebaseerd op het Enneagram, een persoonlijkheid ontwikkelingsmodel. Het model kent negen persoonlijkheidstypen en kan helpen om je zelfinzicht te verruimen, zelfs als je jezelf al aardig goed kent. In tegenstelling tot veel andere persoonlijkheidsmodellen richt het Enneagram zich in eerste instantie niet op gedrag. Het draait om je – vaak onbewuste – drijfveren. Het is ook niet een statisch model. Zo van: dit is wie je bent en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen. Integendeel, het maakt heel concreet hoe je jezelf verder kunt ontplooien. Wil je meer weten over dit model, lees dan hoofdstuk vier in mijn boek Word een gelukkiger dokter. www.wordeengelukkigerdokter.nl

 

Dick Houtman