De Optimist: “Ik houd van plezier, avontuur en afwisseling.”
De Optimist* zit vol met plannen, opties en leuke ideeën. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Hij heeft een passie voor plezier, avontuur, verrassingen en afwisseling. Hij is gelukkig als hij maar kan doen wat hij wil. Nee tegen zichzelf zeggen, is lastig. Waarom zou hij? Hij is onbevangen, optimistisch en eeuwig jong. Wie wil er nou volwassen zijn? Volwassenen moeten van alles, hij niet, hij houdt niet van verplichtingen.
Hij wil opties en deze ook zoveel mogelijk openhouden. Wanneer iemand hem vraagt of hij zondag thuis is voor een afspraak, dan houdt hij een slag om de arm. Hij zal ‘waarschijnlijk wel’ antwoorden, want hij wil zich niet vastleggen. Wie weet komt er nog iets beters, iets leukers, voorbij. Hij geniet van mensen. Van positieve mensen die in het leven staan zoals hij dat doet. Hij is eigenlijk nergens echt een expert in, maar hij kan van alles redelijk goed.
Wil de eigen pijn niet voelen
Hij vindt het soms lastig om zich te binden. Want zijn vrijheid is zijn hoogste goed. Hij lijkt sneller over verlies en verdriet heen te komen dan anderen. Hij wil de pijn oplossen, ook voor een ander. Wanneer anderen ongelukkig zijn, probeert hij ze op te vrolijken en ze de zonnige zijde te laten zien. Hij kan best ver gaan in het helpen van mensen. Alleen wanneer iemand vastbesloten is om in de put te blijven zitten, dan stopt hij ermee. ‘Ieder mens maakt zijn eigen keuzes.’ Wanneer hij negatieve energie op zich af ziet komen, dan kijkt hij eerst hoe hij dat uit de weg kan gaan. Lukt dat niet, dan verandert hij het. Wanneer het glas halfleeg is, dan maakt hij het halfvol.
Zijn ultieme doel is om alles te ervaren en niets te missen. Hij kan zichzelf makkelijk voorstellen in een mooie toekomstige situatie. Dat is niet omdat hij het verlangen heeft om ergens anders te zijn, maar meer dat hij niet altijd wil blijven waar hij op dit moment is. Wanneer het heden niet mooi genoeg is voor de Optimist, dan kan hij ontsnappen naar de toekomt en de pijn of het ongemak onder het kleed vegen.
Uit de praktijk - de Optimist
Een ‘echte’ Optimist zal niet gauw dokter worden, hoewel ik een enkele keer wel een dokter tegenkom die ogenschijnlijk een Optimist is. Ogenschijnlijk, want de lange opleiding, de vereiste focus en het omgaan met alle obstakels op de weg: dat is niet echt aan een Optimist besteed. De luchthartigheid en vluchtigheid van dit type passen eenvoudigweg niet bij de intensiteit en de zwaarte van het doktersvak en de lange weg ernaartoe.
Iemand kan overigens wel leven als een Optimist, maar een ander type zijn. Dat gebeurt wanneer de eigen pijn of het ongemak zodanig groot is dat hij die niet wil voelen. Hij schuift die als het ware onder het kleed en richt zich op de mooie en positieve dingen van het leven.
Kwaliteiten
Veel nieuwe ideeën, Spontaan, Veel interesses, Nieuwsgierig, Sterk in plannings- en startfase
Valkuilen
Vluchtig, Wil eigen pijn niet voelen, Korte aandachtsspanne, Weinig discipline, Impulsief
Manier van beslissen
De Optimist beslist impulsief en heeft een voorkeur voor korte termijnbeslissingen. Hij is flexibel en onderzoekt veel opties.
Hoe kan de Optimist zich ontwikkelen?
Door zich te beperken en keuzes te maken. En door zijn eigen ongemak te voelen, omdat dat anders steeds terugkomt.
Herken je jezelf in de Optimist?
Word je er dan bewust van hoe je focust op aangename, positieve plannen en gebeurtenissen. Kies een vast dagelijks moment om stil te staan bij de volgende vragen:
- In hoeverre heb ik mijn gedachten gericht op nieuwe en interessante bezigheden toen ik met iets negatiefs werd geconfronteerd?
- In hoeverre heb ik frustraties omzeild?
- Welke opties en gelegenheden hebben mijn aandacht en energie opgeëist?
- In hoeverre heb ik zaken positiever voorgesteld dan ze zijn?
En doe dat ook tussendoor wanneer je merkt dat je negatieve zaken of frustraties uit de weg gaat.
Ken je een Optimist?
Als je hem ziet worstelen of je begrijpt hem niet, dan zou je de volgende vraag kunnen stellen: “Wat is jouw idee?” of “Welke mogelijkheden zie je?” Zo sluit je optimaal aan bij zijn belevingswereld.
_________________________________________________________
*Bovenstaande informatie is gebaseerd op het Enneagram, een persoonlijkheid ontwikkelingsmodel. Het model kent negen persoonlijkheidstypen en kan helpen om je zelfinzicht te verruimen, zelfs als je jezelf al aardig goed kent. In tegenstelling tot veel andere persoonlijkheidsmodellen richt het Enneagram zich in eerste instantie niet op gedrag. Het draait om je – vaak onbewuste – drijfveren. Het is ook niet een statisch model. Zo van: dit is wie je bent en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen. Integendeel, het maakt heel concreet hoe je jezelf verder kunt ontplooien. Wil je meer weten over dit model, lees dan hoofdstuk vier in mijn boek Word een gelukkiger dokter. www.wordeengelukkigerdokter.nl