De Loyalist: “In de nacht lig ik eindeloos te piekeren.”

DE LOYALIST* - Aicha

“Ik heb een hoog arbeidsethos, maar ik zit nu wel thuis. Ik maak me grote zorgen over alle veranderingen bij ons op de afdeling en ik raak er ontzettend gefrustreerd door. Er worden echt domme beslissingen genomen, door mensen die de inhoud van ons vak niet kennen. Ik heb er slapeloze nachten van; dan lig ik eindeloos te piekeren. Het klopt dat ik kritisch ben op alles wat er gebeurt en niet iedereen is daar even gelukkig mee. Als ik dan ’s nachts lig te malen, ben ik soms bang dat ze me kwijt willen.”

 

Beren op de weg
Aicha trekt aan de bel, omdat ze slapeloze nachten heeft en haar lichamelijke klachten niet langer wil negeren. Ook maakt ze zich veel zorgen over de toekomst, niet alleen die van zichzelf maar van de hele afdeling. Ze verliest energie in zaken waar ze geen enkele invloed op heeft en dat breekt haar op. Aicha herkent zich in de Loyalist; ze ziet overal beren op de weg en voelt zich onveilig te midden van de vele veranderingen.

 

Doordat Aicha meer inzicht krijgt in haar kwaliteiten, valkuilen en drijfveren, kan ze haar reacties en gedrag beter laten aansluiten op wat er om haar heen gebeurt. Ze is nog steeds kritisch, maar weet haar zorgen op een effectievere manier te bespreken. Doordat ze rustiger wordt en zich constructiever opstelt, wordt er beter naar haar geluisterd. Randzaken waar ze geen invloed op kan uitoefenen, raken haar nu een stuk minder. Voor Aicha is het allerbelangrijkste dat ze weer goed slaapt, minder piekert en met hernieuwd plezier naar haar werk gaat.  

 

Kwaliteiten
Vragensteller, Loyaal, Plichtsgetrouw, Verantwoordelijk, Betrouwbaar

 

Valkuilen
Voorzichtig en angstig, Achterdochtig, Ziet beren op de weg, Zichzelf klein maken, Gaat onzekerheid uit de weg

 

De Loyalist – ook wel Teamspeler genoemd – wil zekerheid. En duidelijke richtlijnen om te weten waar hij staat. Loyaliteit aan zijn familie, vrienden of de gemeenschap zijn belangrijk voor hem. Hij kan mensen door dik en dun steunen. Hij neemt de dingen letterlijk en serieus. Hij zit met veel vragen. Zo vraagt hij zichzelf constant af wat hij fout kan doen. Hij vraagt zich vaak af wat een ander denkt en heeft de neiging om dat voor hem in te vullen. Helaas doet hij dat niet altijd op een positieve manier. Hij kan zijn gedachten moeilijk loslaten. Hij ervaart kritiek als een aanval. Hij vindt het heel moeilijk om bij zichzelf te blijven en het niet bij een ander neer te leggen wanneer er iets misgaat.

 

Hij volgt de regels óf heel strikt óf hij verzet zich ertegen. Dat is een beetje dubbel bij hem. En dat terwijl hij bij een ander niet tegen dubbelzinnigheid kan. Hij twijfelt veel. Dat is ook wel weer veilig, want door te twijfelen, krijgt hij duidelijkheid en dat betekent voor hem veiligheid. Hij is altijd voorbereid op gevaar. ‘Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.’ Hij gaat er een beetje vanuit dat mensen hem willen manipuleren. Hij houdt ervan dat dingen voorspelbaar zijn. Hij kan zijn eigen succes saboteren door net voor de finish te stoppen.

 

De Loyalist heeft een wat cynische levensbeschouwing. Zwarte humor past daarbij. Hij heeft de neiging om de dingen te serieus te nemen. Hij kan te zeer gericht zijn op zekerheid, duidelijkheid en veiligheid. De Loyalist wordt vaak door twijfel geplaagd en vraagt raad aan anderen. Omgaan met afwijzing en kritiek kan een probleem zijn. 

 

Manier van beslissen
De Loyalist beslist op basis van gedeelde verantwoordelijkheid, is voorzichtig en verantwoordelijk. 

 

Hoe kan de Loyalist zich ontwikkelen?
Door moed te tonen en meer vertrouwen in zichzelf en de wereld te ontwikkelen. 

 

Herken je jezelf in de Loyalist?

Word je er dan bewust van hoe vaak je aandacht en energie opgeslokt worden door angsten, doemscenario’s en beren op de weg. Kies een vast dagelijks moment om stil te staan bij de volgende vragen:

-          Welke ‘doemscenario’s’ zijn er in mij opgekomen?

-          Welke situatie voelde bedreigend?

-          Ben ik waakzaam, op mijn hoede of uitdagend geweest?

-          Heb ik aan mijzelf getwijfeld?

 En doe dat ook tussendoor wanneer je merkt dat je je richt op informatie die een negatieve uitkomst ondersteunt. 

 

Heb je een Loyalist als collega?

Als je hem ziet worstelen of je begrijpt hem niet, dan zou je de volgende vraag kunnen stellen: “Waar ben je bang voor?” of “Waar maak je je zorgen over?” Zo sluit je optimaal aan bij zijn belevingswereld.

_________________________________________________________

*Bovenstaande informatie is gebaseerd op het Enneagram, een persoonlijkheid ontwikkelingsmodel. Het model kent negen persoonlijkheidstypen en kan helpen om je zelfinzicht te verruimen, zelfs als je jezelf al aardig goed kent. In tegenstelling tot veel andere persoonlijkheidsmodellen richt het Enneagram zich in eerste instantie niet op gedrag. Het draait om je – vaak onbewuste – drijfveren. Het is ook niet een statisch model. Zo van: dit is wie je bent en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen. Integendeel, het maakt heel concreet hoe je jezelf verder kunt ontplooien. Wil je meer weten over dit model, lees dan hoofdstuk vier in mijn boek Word een gelukkiger dokter. www.wordeengelukkigerdokter.nl

Dick Houtman