"Mijn pols, bloeddruk, gewicht: allemaal veel te hoog."

Timo de Haan, kinderarts-neonatoloog, werkt in een academisch ziekenhuis. Hij is gepromoveerd wetenschapper, IFMS-coach en gecertificeerd coach. Hij vertelt over zijn persoonlijk ontwikkeling, waartoe dat heeft geleid (tot nu toe) en wat hij onderweg heeft geleerd. Zijn verhaal is uniek, net als het jouwe.

 Pols, bloeddruk, gewicht: allemaal veel te hoog

Voor mij was het een combinatie: onvrede met de huidige invulling van het ’dokter zijn’ en een staat van zijn die zich kenmerkte door vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dat leidde een aantal jaar geleden tot een wake-up call. Ik testte mijn fitheid - gewoon voor de lol - bij bevriende fysiotherapeuten tijdens een bezoek aan hun nieuwe praktijk. Pols, bloeddruk, gewicht: allemaal veel te hoog voor mijn leeftijd. Op dat moment, nog buiten adem maar eigenlijk ook chronisch te moe, besloot ik dat het anders moest.

 Alles draait om de kracht van de juiste intentie en om samenwerking

Veranderen op mijn leeftijd bleek mogelijk, maar niet zonder moeite. Door anders te gaan denken, door te lezen over voeding en leefstijl, door beweging en door Aikido. Kleine stappen per keer. Aikido is de weg van de gelijkgestemde energie. Alles draait om de kracht van de juiste intentie en om samenwerking. Ik leerde dat nader tot elkaar komen misschien helemaal niet zo moeilijk is. Niet op individueel niveau en zelfs niet wanneer groepen fuseren. Ik leerde dat de kern waarom wij dokters dit vak uitoefenen en onze intentie daarbij min of meer hetzelfde is. We hebben vaak vergelijkbare angsten, frustraties en onzekerheden. We botsen vaak door onbegrip en omdat we niet aan de ander vragen hoe het werkelijk gaat.

 

Verfrissende energie en duidelijke werk-privébalans

Er ontstond langzaam maar zeker een innerlijke rust, momenten van stilte, waarbij er meer ruimte kwam voor dagelijkse reflectie en introspectie. Net als in Aikido gebeurt het meest in het moment van stilte. Irritaties verdwenen naar de achtergrond en daarvoor in de plaats kwam een verfrissende energie. Natuurlijk ben ik nog steeds moe na een drukke week of een pittige dienst. Maar het herstel komt sneller en het werk is niet meer alles overheersend. De balans tussen mijn eigen behoeften en wat mijn vak van me vraagt is nu duidelijker.

 

Alles begint met bewustwording

Pas als je je bewust bent van je persoonlijke valkuilen en behoeften kun je jezelf en daarmee ook anderen beter helpen. Alles begint met bewustwording. Wat heb ik nodig, welke weg loopt daar naartoe, waardoor word ik afgeleid van mijn doel? Hoe ga ik om met alle ruis in mijn leven en wat is daadwerkelijk van belang? Mede door mijn eigen ervaring geloof ik in het belang van persoonlijke ontwikkeling gecombineerd met peersupport. Het liefst al in de opleidingstijd, en dat moet verder gaan dan vinkjes zetten achter de verplichte kerncompetenties in een opleidingsdossier. Het kan een boel leed op de werkvloer en thuis voorkomen.

Dick Houtman