De Individualist: "In het ziekenhuis zou ik veel ruzie krijgen.”

DE INDIVIDUALIST* - Thijs

“Ik ben naast geneeskunde ook filosofie gaan studeren. Ik wilde niet alleen kennis opnemen maar ook zelf ergens iets van vinden. En dat leer je nou eenmaal niet tijdens je geneeskundestudie. Mijn doel was om uiteindelijk oncologisch orthopeed te worden. Ik had als student meerdere baantjes, waaronder het doen van onderzoek. Het ging allemaal voorspoedig en nog voordat ik aan mijn coschappen toe was, had ik de toezegging voor een opleidingsplaats. Ook mocht ik alvast meelopen op de OK. Toen stapte ik dus vanuit het bijgebouw waar de pathologie zat de echte ziekenhuiswereld binnen. Wat ik daar zag en meemaakte, beviel me niet. Het geëmmer met de verzekeraar over budgetten. De rare verhoudingen: bij die mocht ik wel aan tafel lunchen en bij die weer niet. Al gauw dacht ik, als dit de wereld is waarin ik kom te werken, dan ga ik veel ruzie krijgen. Al gauw hoefde het voor mij niet meer.”

 

Liever geen hiërarchie en regeltjes
Hier spreekt de Individualist pur sang; een creatief en out-of-the-box denkend mens. Met een broertje dood aan autoriteit, hiërarchie en regeltjes. De Individualist is empathisch en zoekt naar verbinding; het is heel goed te begrijpen dat zijn begeleiders zoveel in Thijs geïnvesteerd hebben. En het is net zo begrijpelijk dat Thijs zijn studie niet heeft afgemaakt: hij voelt zich helemaal niet thuis in een ziekenhuis. Thijs is een cursus fotografie gaan doen en werkt nu al twintig jaar als creatief en zeer succesvol fotograaf.

 

Dit type dokter wordt niet echt blij van de protocollen en regels die er nu eenmaal bij horen. Hij gaat graag op zoek gaan naar mogelijkheden om op een creatieve manier zijn werk in te vullen. Om zijn out-of-the-box ideeën ten goede te laten komen van de afdeling en de patiënten. Als ik een Individualist tegenkom in de zorg, is het vaker dan gemiddeld een psychiater. Het verlangen naar verbinding en de diepe melancholie van dit type past heel goed in de psychiatrie. Een Individualist voelt zijn cliënten immers feilloos aan en kan zich uitstekend inleven in wat er in hen omgaat.

 

Kwaliteiten
Fijngevoelig voor sfeer, Out-of-the-box denken, Ziet wat er ontbreekt, Invoelend, Creatief

Valkuilen
Emotioneel gevoelig,   Hoge pieken en diepe dalen, Interne criticus, Dramatiseren, Depressief

 

Een Individualist – ook wel Creatieveling genoemd – brengt intensiteit met zich mee. Hij voelt zich aangetrokken tot extremen: de ene keer is hij vrolijk en vibreert hij van geluk, een volgende keer is hij depressief en zwaarmoedig. ‘Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.’ De Individualist kan zich terugtrekken van mensen, terwijl hij tegelijkertijd gezelschap nodig heeft.

Hij denkt dat mensen zijn ware ik niet kennen. Hij is op zoek is naar authenticiteit in plaats van uiterlijkheden. Hij wordt graag beschouwd als uniek, een bijzonder persoon. Omdat hij zich anders voelt, is hij een beetje een buitenstaander. Dat gevoel is eigenlijk altijd bij hem, zelfs onder vrienden. Dat is pijnlijk. Want ergens in hem schuilt een diepe behoefte om zich aan te sluiten, maar toch ook weer niet, omdat hij anders is. Dat is verwarrend.

Hij richt zich eerder op zijn negatieve dan op zijn positieve kanten. Hij leeft vaak meer in het verleden dan in het hier-en-nu. Hij kan de realiteit soms verwarren met zijn mooie fantasiewereld. Het heden is hem vaak te gewoon of te lastig. Het dromen en het fantaseren kunnen hem in de greep houden. Hij leeft vanuit zijn eigen idealen en hij creëert zijn eigen werkelijkheid. De melancholie voelt hij diep en intens van binnen. Soms is dat ook wel lekker. Hij kan deze gevoelens versterken door bijvoorbeeld naar een bepaald soort muziek te luisteren. Hij geeft zich dan over aan de ervaring van het gevoel. Wanneer hij zich gedeprimeerd voelt, kunnen er uren, dagen, voorbijgaan zonder dat er iets uit zijn handen komt. Pijn en lijden horen bij zijn leven.

 

Manier van beslissen
De Individualist beslist op basis van analyse van eigen gevoelens en behoefte, en is daarbij respectvol naar anderen.

Hoe kan De Individualist zich ontwikkelen?
Door niet alleen te voelen, maar ook te denken. Door datgene te waarderen dat er wél is. Door gelijkmoedigheid te ontwikkelen, om zo meer in balans te zijn in het hier-en-nu. Gewoon zijn is ook een prachtig ideaal.

 

Herken je jezelf in de Individualist?
Word je dan bewust van de hoeveelheid tijd en energie die je besteedt aan verlangen en dat wat je mist. Kies een vast dagelijks moment om stil te staan bij de volgende vragen:

-        Waarover heb ik me teleurgesteld gevoeld?

-        Waar hadden mijn gevoelens van gemis mee te maken?

-        Hoe heeft verlangen en gemis mijn aandacht gevangen gehouden?

-        Wat was er vandaag niet wat ik graag had gewild?

En doe dat ook wanneer je merkt dat je opgeslokt wordt door je eigen gevoel.

 

Heb je een Individualist als collega?

Als je hem ziet worstelen of je begrijpt hem niet, dan zou je de volgende vraag kunnen stellen: “Wat voel je?” Zo sluit je optimaal aan bij zijn belevingswereld.

 

_________________________________________________________

*Bovenstaande informatie is gebaseerd op het Enneagram, een persoonlijkheid ontwikkelingsmodel. Het model kent negen persoonlijkheidstypen en kan helpen om je zelfinzicht te verruimen, zelfs als je jezelf al aardig goed kent. In tegenstelling tot veel andere persoonlijkheidsmodellen richt het Enneagram zich in eerste instantie niet op gedrag. Het draait om je – vaak onbewuste – drijfveren. Het is ook niet een statisch model. Zo van: dit is wie je bent en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen. Integendeel, het maakt heel concreet hoe je jezelf verder kunt ontplooien. Wil je meer weten over dit model, lees dan hoofdstuk vier in mijn boek Word een gelukkiger dokter. www.wordeengelukkigerdokter.nl

 

 

Dick Houtman