De Succesvolle harde werker: "Gezichtsverlies is het laatste wat ik wil.”

DE SUCCESVOLLE HARDE WERKER* - Diane

“Ik ben al eens eerder uitgevallen, een soort van overspannenheid, heel kort maar hoor, een week of zo. Langdurig ziek zijn zou voor mij gezichtsverlies betekenen en dat is het laatste wat ik wil. Maar als ik nu niets doe, dan gaat het wel gebeuren. Ik ben enthousiast, werk snel en zeg graag ‘ja’ tegen dingen die op mijn pad komen. Problemen zijn er om opgelost te worden en eerlijk gezegd heb ik een hekel aan mensen die dat niet doen. Ik ben een goede dokter en ik houd van mijn werk, maar ik stoei dagelijks met mijn werk-privébalans.”

Geen twijfel mogelijk, het blijkt uit de vragenlijst die ze invult en ze zegt het meteen zelf: Diane is de Succesvolle harde werker. Ze realiseert zich hoe haar grote verantwoordelijkheidsgevoel haar in de weg zit. Ze neigt ernaar om alles op 120% kracht te doen, maar dat werkt niet meer. Ze krijgt waarschuwingssignalen van haar lichaam: hartkloppingen en iets wat lijkt op paniekaanvallen. Die herkent ze van een paar jaar geleden. Ze is toen tijdelijk minder gaan werken, maar dat blijkt geen structurele oplossing. Diane wil leren hoe ze haar kwaliteiten kan inzetten zonder in de bekende valkuilen te trappen.

Diane begrijpt waar haar hoge arbeidsethos vandaan komt. Voor een deel leeft ze de boodschap van haar ouders: Als je maar hard genoeg werkt, dan kom je er wel. Het moeilijkst valt haar om stil te staan bij haar eigen emoties en gevoelens. Daar houdt ze niet van, terwijl het essentieel is om verder te komen. Rust is daarbij een voorwaarde en die bouwt ze in, hoe tegennatuurlijk dat ook voor haar voelt. Terugkijkend op dit proces vertelt ze dat ze het resultaat dat ze voor ogen had – resultaat is het ultieme woord voor een Succesvolle harde werker – heeft behaald: ze heeft haar werkplezier terug.

 

Kwaliteiten
Doelgericht, Optimistisch, Gedreven en enthousiast, Besluitvaardig, Praktische denker

Valkuilen
Workaholic, Oppervlakkig, Ongeduldig, Kameleon, Gevoelig voor status

 

De Succesvolle harde werker lijkt een geboren winnaar, alles wat hij doet lijkt te lukken. Succes is zijn focus. Succes betekent voor hem zich onderscheiden van anderen, boven de rest uitsteken. Hij wil daar keihard voor werken. De Succesvolle harde werker geniet ervan om aandacht te krijgen voor wat hij doet en hij houdt van het applaus. Zijn leven – inclusief zijn vrije tijd – bestaat uit een serie van taken die gedaan moeten worden en doelen die moeten worden bereikt. Het leven moet tot een maximum geleefd worden. Hij begint meestal aan het volgende voordat hij goed en wel beseft – of heeft gevoeld – dat hij een doel heeft gehaald.

 Hij is bijna altijd bezig, alles wat hij doet heeft een doel. Als dit type dokter promoveert, dan is het vanuit een intrinsieke motivatie, en niet omdat het ‘moet’. Hij gaat er met volle kracht tegenaan, net zolang tot hij zijn doel heeft bereikt. Hij kan er niet tegen wanneer iets niet af is en heeft de neiging het werk voor andere dingen te laten gaan. Hij begrijpt niet dat er mensen zijn die zich vervelen, er is altijd genoeg te doen. Hij houdt ervan de dingen zo efficiënt mogelijk te doen. Hij heeft een optimistische levenshouding en vindt het belangrijk om in zichzelf te investeren. ‘Je moet groeien en je talenten optimaal benutten.’ Mensen komen vaak naar hem toe als er iets geregeld moet worden. Dat ervaart hij als een compliment.

Hij is bijna nooit ziek. En als hij ziek is, laat hij zich er ook niet door afremmen. Om hem te laten stilzitten, moet hij zijn been breken of zoiets. Dat zou lastig zijn. Hij identificeert zich graag met mensen die iets bereikt hebben. Hij vindt het belangrijk zichzelf goed te presenteren en een goede indruk achter te laten. Eigenlijk weet hij precies wie hij moet zijn om goed over te komen. Hij past zich aan en dat gaat vanzelf. Hij krijgt zijn energie door heel veel dingen te doen. Hoe meer hij doet, hoe groter het succes. Hij ís zijn succes.

 

Manier van beslissen
De Succesvolle Harde Werker beslist snel, impulsief, grijpt elke kans en is niet bang voor risico’s.

 

Hoe kan de Succesvolle harde werker zich ontwikkelen?
Door te reflecteren op zichzelf en meer innerlijke rust te ontwikkelen. Door te accepteren dat wie hij is, uiteindelijk belangrijker is dan wat hij doet.

 

Herken je jezelf in de Succesvolle harde werker?

Word je dan bewust van je neiging om je binnenwereld te vergeten om maar zo efficiënt mogelijk te kunnen handelen. Kies een vast dagelijks moment om stil te staan bij de volgende vragen:

Wat heb ik het afgelopen uur gevoeld?

Wat waren mijn gedachten toen ik dit voelde?

Wat heb ik toen gedaan?

Wat was het effect daarvan?

En doe dat ook tussendoor wanneer je merkt dat je je eigen gevoelens vermijdt.

 

Heb je een Succesvolle Harde Werker als collega?

Als je hem ziet worstelen of je begrijpt hem niet, dan zou je de volgende vraag kunnen stellen: “Wat wil je bereiken?” of “Welk resultaat wil je behalen?” Zo sluit je optimaal aan bij zijn belevingswereld.

 

_________________________________________________________

*Bovenstaande informatie is gebaseerd op het Enneagram, een persoonlijkheid ontwikkelingsmodel. Het model kent negen persoonlijkheidstypen en kan helpen om je zelfinzicht te verruimen, zelfs als je jezelf al aardig goed kent. In tegenstelling tot veel andere persoonlijkheidsmodellen richt het Enneagram zich in eerste instantie niet op gedrag. Het draait om je – vaak onbewuste – drijfveren. Het is ook niet een statisch model. Zo van: dit is wie je bent en daar moet je het de rest van je leven maar mee doen. Integendeel, het maakt heel concreet hoe je jezelf verder kunt ontplooien. Wil je meer weten over dit model, lees dan hoofdstuk vier in mijn boek Word een gelukkiger dokter. www.wordeengelukkigerdokter.nl

Dick Houtman