“Wat moet ik dan? Ik kan alleen maar dokter zijn.”

Je begint in je eindfunctie
Je zou kunnen zeggen dat je als medisch specialist of huisarts feitelijk in je eindfunctie begint. Hiertoe ben je opgeleid, dit is wat je doet en dat blijf je in principe doen tot aan je pensioen. Maar stel dat het gaat knagen? Het is al lastig om aan jezelf toe te durven geven dat je twijfelt over je vak, laat staan dat je dat toevertrouwt aan de mensen om je heen. Daarnaast, je verdient goed en je levensstijl is gebaseerd op je huidige inkomsten. Je hebt er zo lang voor gestudeerd en er zoveel voor opgegeven. Wat zou je anders kunnen doen?

“Ik zou het me niet eens kunnen veroorloven om iets anders te gaan doen. Financieel niet en zeker ook niet voor mijn omgeving. Die zou me als een enorme ‘loser’ zien en ikzelf trouwens ook. En wat zou ik dan moeten doen? Wie wil me hebben? Ik kan alleen maar dokter zijn.”

Loopbaanvragen
Aan hoogopgeleide professionals in het bedrijfsleven wordt zeker een keer per jaar gevraagd: Hoe is het met je? Zit je nog op de juiste plek? Waar wil je naartoe en wat is ervoor nodig om daar te komen? Een dokter mist iemand die op een wezenlijke manier in hem geïnteresseerd is. Er is niemand die op hem let, niemand die voor hem zorgt. En als er al iemand uit de organisatie met hem wil praten, is er meestal iets aan de hand. Maar ook een dokter ontkomt niet aan loopbaanvragen.

“Ik heb ontzaglijk hard gewerkt om te komen waar ik nu ben. Maar soms vraag ik me af: heb ik wel de juiste keuzes gemaakt? Ik zat op een rijdende trein en heb nooit overwogen om eraf te stappen. Er was wel eens een flits van twijfel maar meer dan dat heb ik mezelf niet toegestaan. Bovendien, we hadden net een huis gekocht en onze tweede was op komst. Niet echt het moment om het over een andere boeg te gooien.”

Aandacht voor de mens in de witte jas
Dokters leiden dokters op in een meester-gezelrelatie en dat zorgt ervoor dat veranderingen binnen de sector relatief langzaam gaan. Niet vakinhoudelijk, daar zijn de ontwikkelingen nauwelijks bij te benen. Maar de zogenoemde ‘softe’ zaken, zoals loopbaanvragen en de persoonlijke ontwikkeling van dokters, zijn lang buiten beeld van de gevestigde medische orde gebleven. Anno 2021 is het gelukkig niet langer gek om als dokter stil te staan bij vragen als:

-        Waar ligt mijn werkelijke kracht?

-        Hoe krijg ik mijn werkplezier en voldoening terug?

-        Hoe vul ik de laatste fase van mijn loopbaan op een zinvolle manier in?

Een dokter die goed in zijn vel zit is empathischer en levert meetbaar betere zorg. Genoeg redenen dus om stil te staan bij wat jou drijft en motiveert, bij wat jou als dokter en mens gelukkig maakt.

____________________________________________________________

Leergang Persoonlijk Leiderschap

40 nascholingspunten

Inzicht, handvatten en een nieuw perspectief.

www.deheledokter.nl

 

Dick Houtman