Over dokters, emoties en emmers die overlopen

In de medische wereld die gedomineerd wordt door ratio en techniek is weinig plek voor emoties en gevoelens. Of zoals een dokter uit een Universitair Medisch Centrum het verwoordt: “Helaas hebben wij als artsen vooral geleerd om met het hoofd te werken en veel minder vanuit het hart.” Je hoeft natuurlijk niet te zwelgen in je emoties, maar ze negeren of onderdrukken is ook niet verstandig.

Emoties
Emoties horen bij het leven, het zijn onze natuurlijke reacties op de dingen die gebeuren. Dat kunnen prettige emoties zijn, maar ook emoties die je als onaangenaam ervaart. Zoals frustratie, boosheid, onzekerheid of angst. Dokters hebben vaak de neiging om die te rationaliseren.

Medisch specialist Margriet (37) bijvoorbeeld vindt dat ze haar twintig jaar oudere collega moet aanspreken omdat hij de assistenten onheus bejegent. Ze vindt dat spannend en stelt het daarom steeds uit. Ze zegt tegen zichzelf: “Je moet niet zo bang zijn, je stapt gewoon op hem af en past de feedback regels toe.” Toch lukt het haar niet.

Haar collega Anton (52) slaapt slecht sinds hij medisch manager is geworden. Hij maakt zich zorgen of hij zijn collega’s in de vakgroep niet van zich vervreemdt. Hij zegt tegen zichzelf: “Ik moet me niet zo druk maken, we kennen elkaar al zo lang dus dat loopt wel los.” Toch slaapt hij nog steeds niet goed.

Ratio
Wat Margriet en Anton doen is hun emoties in een fictieve emmer stoppen. Vervolgens zeggen ze puur rationele dingen tegen zichzelf. Dat blijkt niet te werken en de goedbedoelde adviezen van hun partners evenmin. Dat komt omdat emoties niet gevoelig zijn voor ratio. Als je geraakt wordt door een onaardige opmerking van een collega dan zegt je ratio: “Ik moet het allemaal niet zo persoonlijk nemen.” Je negeert daarmee de emotie die gehoord en gezien willen worden.

Emmer loopt over
Je emoties in een emmer stoppen werkt wel een tijdje maar uiteindelijk is er weinig voor nodig of de emmer loopt over. Je begint de dag met tegenzin. Je raakt sneller geïrriteerd. Je hebt minder plezier in je werk. Dat zijn situaties die je wilt voorkomen. Geef daarom je emoties de aandacht die ze vragen. Door ze serieus te nemen zal je merken dat de scherpte er vanaf gaat. Het helpt ook om iemand in vertrouwen te nemen en te delen wat je voelt. Als je het bovenstaande herkent is het misschien tijd om stappen te zetten. Om te onderzoeken waarom die emmer overloopt, waarom die emoties je raken en waarom het niet lukt om het zelf te veranderen.

Dick Houtman