Minder onzeker en meer zelfvertrouwen, zo doe je dat
Medisch specialisten en huisartsen hebben een lang opleidingstraject achter de rug. Helaas wordt de cultuur waarin zij worden opgeleid niet altijd als veilig ervaren. De concurrentie is immers groot en de druk om te presteren hoog. Al vroeg moet je voldoen aan het beeld van stevige zelfverzekerde dokter. Een beeld dat niet altijd overeenkomt met hoe zij zich aan de binnenkant voelen. Want ook dokters kampen met onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen.
Onzekerheden relativeren
Een medisch specialist met inmiddels een jaar of vijf ervaring vertelt ons: “Ik liep een paar dagen mee met een collega en je moet weten, hij is de absolute topper in ons vak. Het was nuttig en ik heb veel van hem geleerd. Maar wat ik het allerfijnst vond waren onze gesprekken aan het einde van de dag. Ik kwam erachter dat ook hij, met al zijn ervaring, onzeker kan zijn en soms bang is om fouten te maken. Dat helpt me om mijn eigen onzekerheden te relativeren.”
Meer zelfvertrouwen
Hoe ga ik om met mijn onzekerheden en ontwikkel ik meer zelfvertrouwen? Dat zijn vragen die dokters ons regelmatig stellen. Hierop zijn meerdere antwoorden mogelijk, de ene persoon is immers de andere niet. Maar één ding geldt voor iedereen: jezelf beter leren kennen is een cruciale eerste stap. Dat betekent dat je gaat uitzoeken hoe je in elkaar zit als mens, wat je eigenschappen en drijfveren zijn. Dat je leert zien hoe je zelfbeeld, waarden en overtuigingen je gedrag als dokter aansturen. Beter begrip van jezelf leidt tot meer zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen leidt tot meer innerlijke rust. Je wordt autonomer en minder onzeker. Zo word je minder afhankelijk van de goedkeuring of waardering van anderen.
Prettiger contact met patiënten en collega’s
Een prettig bijkomend effect is dat ook de relatie met je omgeving verandert. Want door meer inzicht in jezelf ga je je anders verhouden tot de buitenwereld. Dat leidt tot effectievere en prettiger relaties met patiënten en collega’s. En dat is weer goed voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Zo kom je als dokter in een positieve spiraal terecht, waardoor je meer voldoening, energie en plezier uit je werk haalt.