Tijdsdruk: 5 gouden tips van dokters voor dokters

Vakblad voor dokters ‘Medisch Contact’ vroeg haar lezers: wat is je gouden tip om minder tijdsdruk te ervaren? Dit is de top 5 in de categorie zaken waar je als arts zelf invloed op hebt:

1. Trek je niks van anderen aan
2. Zoek rust: yoga, mindfulness, sport
3. Laat perfectionisme varen
4. Leer ‘nee’ zeggen
5. Buiten zijn: doe werkverkeer op de fiets

Lekker praktische tips van dokters voor dokters. Dat geldt in elk geval voor de tips over vrijetijdsbesteding en op de fiets naar je werk gaan. Tip 1, 3 en 4 zien er op het eerste gezicht ook praktisch uit. Toch ligt het hier wat gecompliceerder. Want het gaat hier om gedrag dat sterk gekoppeld is aan je persoonlijkheid. Aan hoe je in elkaar zit als mens. En dat gedrag wordt aangestuurd door je persoonlijke drijfveren en overtuigingen.

Perfectionisme
Laten we tip 3 als voorbeeld nemen. Een perfectionistische dokter heeft vele kwaliteiten: hij heeft oog voor detail en houdt zich aan gemaakte afspraken. Hij voelt zich verantwoordelijk en heeft als medicus hoogstaande normen. Iemand op wie patiënten en collega’s kunnen bouwen dus. Maar ook iemand die star en kritisch kan zijn en voor wie goed zelden goed genoeg is. Het is een dokter die het lastig vindt om te delegeren en te ontspannen. En die pas naar huis gaat als echt alles af is.

Continu streven naar perfectie houdt geen mens vol, ook de dokter niet. Het leidt tot kritisch zijn op anderen en op jezelf. En tot onzekerheid (doe ik het wel goed?) en angst voor het oordeel van anderen. Dat kost veel energie en gaat ten koste van werkplezier, ontspanning en levensvreugde.

Perfectionisme loslaten
Als je dit gedrag echt wil veranderen, moet je op zoek naar de oorzaak ervan. Waarom moet je zoveel van jezelf? Waarom heb je zoveel goedkeuring nodig van anderen? Waarom is een 8,5 niet goed genoeg? Pas als je begrijpt waar je gedrag vandaan komt kun je het veranderen.

Leergang Persoonlijk Leiderschap
Kortom, als je minder tijdsdruk wilt ervaren is het zinnig om eerst even stil te staan. Dat klinkt gek, want je denkt daar geen tijd voor te hebben. Toch zal het een hoop tijd opleveren doordat je dingen niet meer op de automatische piloot doet. Of zoals een deelnemende medisch specialist na afloop van de leergang zei: “Het heeft me geholpen om keuzes te maken, waardoor ik nu meer plezier in mijn werk heb.”

 

Dick Houtman