“Twintig procent van de dokters gaat met plezier naar het werk.”

Ik sprak pas een oud-arts die nu als adviseur werkt binnen de gezondheidszorg. Tijdens ons gesprek noemt ze opeens dit getal: twintig procent. “Ik denk dat niet meer dan twintig procent van de dokters met plezier naar het werk gaat”, zei ze. Natuurlijk wilde ik weten uit welk onderzoek dit blijkt. Ze zei: “Het was in eerste instantie m’n eigen waarneming, een gevoel. Vervolgens ben ik dat bij dokters die ik sprak gaan checken. Zij bevestigen dit cijfer. “

Ik moet denken aan de medisch specialist die me laatst vertelde elke dag met veel plezier naar zijn werk te gaan. Maar, voegde hij eraan toe, dat plezier neemt gedurende de dag wel enorm af. Hij tekende een neerwaartse lijn in de lucht en trok er een somber gezicht bij. Hij bracht het luchtig maar zijn aanwezige collega’s herkenden het beeld, ook voor zichzelf.

Afnemend werkplezier heeft meestal niet met de inhoud van het werk te maken, maar met factoren in de omgeving. Zoals werkdruk, productiedwang, eisende patiënten of spanning tussen collega’s. Veel van deze factoren kun je niet beïnvloeden, maar vaak wel meer dan je denkt. Je kunt de onderlinge samenwerking laten voor wat het is, of er in investeren. Een goede werksfeer en steun van collega’s zijn immers medebepalend voor plezier in het werk.

Er blijven altijd zaken over die je als dokter wel wilt, maar niet kunt veranderen. Wat je wél zelf in de hand hebt is de manier waarop je daarmee omgaat. Kun je los laten of blijven dingen je belemmeren? Kun je je  ontspannen of ervaar je steeds stress? Ga je altijd te laat naar huis of heb je ook een privéleven?

Dat vraagt iets van dokters wat in de opleiding niet aan bod komt: aandacht voor eigen gezondheid en welzijn. Wat drijft je? Waar haal je plezier uit? Wat kost je teveel energie?

Deze onderwerpen staan centraal in leergang De dokter zelf van opleidingsinstituut De hele dokter. Tijdens deze leergang maak je een pas op de plaats en kijk je eens goed naar jezelf, je functioneren, je drijfveren, wat je dwars zit, wat je belemmert. Het  blijkt een effectieve weg te zijn naar meer werkplezier.

Daan Koolstra