Mijn vakgroep? Net een kleuterklas.


Maran, medisch specialist: “Wij zijn als vakgroep los zand, onder het mom van, we zijn toch allemaal autonome dokters? Maar niets is minder waar. We hebben elkaar hartstikke hard nodig en zijn samen verantwoordelijk voor het leveren van goede zorg. We delen een dienstrooster en trouwens, we delen ook onze portemonnee. Maar constructieve afspraken maken? Ho maar. De volgende dag gewoon je eigen ding doen. Of dreigen met ziekmelden. Eigenlijk zijn we net een kleuterklas.”

Je hoort het meteen, de emoties lopen hoog op. Niet alleen bij Maran overigens, ook bij haar collega’s. Als medisch specialist ben je geen solist, je maakt immers deel uit van een grote en vaak wat logge organisatie. Je krijgt te maken met bedrijfsvoering, financiën, tal van vergaderingen en complexe samenwerkingsrelaties. Dan is het niet zo gek dat de onderlinge verhoudingen onder druk komen te staan.

Water aan de lippen
Gelukkig wordt het óók onder dokters steeds normaler om te investeren in de onderlinge samenwerking. Nog niet zo lang geleden moest het water eerst aan de lippen staan. Dan was er vaak al sprake van uitval, een conflict of voor altijd ontwrichte verhoudingen. Gelukkig is dat aan het kantelen; vakgroep coaching wordt steeds meer gezien als normale professionele ontwikkeling. Niets om je voor te schamen en ook zeker geen zwaktebod. Sterker nog, het getuigt van kracht om te durven zeggen: hier lopen we met elkaar tegenaan.

De pleister en de wond
De pleister mag zo snel mogelijk van de wond, maar wel in een veilige setting en onder deskundige begeleiding. Als je ziet waar het pijn doet, als je begrijpt waarom het schuurt en hoe dat is gekomen, dan ben je al halverwege. Het goede nieuws is dat vakgroepen in relatief korte tijd echt grote stappen kunnen zetten.

Teamcoaching voor dokters
Wil je meer weten over hoe wij medische vakgroepen verder helpen? Lees dan in de blog ‘Teamcoaching voor dokters’ meer over de vijf stappen van onze aanpak.

Dick Houtman