“Had ik maar de moed gehad om .....”

Een dokter die zich gelukkig voelt, heeft meer energie, levert betere zorg en is minder vatbaar voor een burn-out of stressgerelateerde klachten. Volgens ‘geluksprofessor’ Ruut Veenhoven is gezondheid, en dan vooral je geestelijke gezondheid, de krachtigste voorspeller van geluk.

 

Werkgeluk
Werkgeluk heeft voor een deel te maken met je dagelijkse werkomstandigheden. Voor een veel groter deel wordt je geluk bepaald door hoe jij daarmee omgaat. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn; je hebt er geen of weinig invloed op. Het kost alleen maar negatieve energie als je je er druk over gaat maken. Je kunt je veel beter focussen op die zaken waar je wel invloed op hebt. Onderzoek van de Universiteit van Berkeley laat zien dat er vier sleutels zijn tot meer werkgeluk: emotionele betrokkenheid, vriendelijkheid, veerkracht en zingeving. Je kunt de sleutels zien als de vier poten van een kruk. Als één poot ontbreekt, kun je nog wel zitten, maar de kruk is al een stuk minder stabiel.

 

Zingeving
In deze blog sta ik graag stil bij de 4e poot: zingeving. Zingeving als sleutel tot meer werkgeluk houdt in dat je weet en voelt dat wat jij doet betekenisvol is. Dat je een bijdrage levert die verder reikt dan alleen jouw persoonlijke belang. Je gevoel van zingeving wordt sterker naarmate je dagelijkse werkzaamheden meer in lijn zijn met je belangrijkste persoonlijke waarden. Dat komt omdat je waarden vertellen wat je écht belangrijk vindt. Het zijn de zaken waarin je gelooft en die richting geven aan wat je doet.

 

Waar kom jij je bed voor uit?
Als ik dokters vraag waar zij elke dag hun bed voor uitkomen, dan hoor ik dingen als: goede zorg verlenen, deskundigheid inzetten, samenwerken, plezier en lachen, uitdagingen, talent ontwikkelen, en persoonlijke groei. Hoe is dat voor jou, wat zijn jouw vier belangrijkste werkwaarden? Of anders gezegd: waar kom jij graag je bed voor uit? En in welke mate zie je deze waarden terug in je huidige werksituatie?


Uit de waan van de dag
Nu een stapje verder. Stel, je hoeft voor je geld niet te werken, wat zou je dan doen? Wat maakt jouw leven zinvol? Hoe wil je terugkijken op je leven? Waar wil je geen spijt van krijgen? Als drukbezette dokter denk je hier misschien niet gauw over na. Toch sporen veel beroemde denkers je aan om stil te staan bij dit soort existentiële vragen. Ze helpen je namelijk om uit de waan van de dag te stappen en om met wat meer afstand naar je eigen leven te kijken. Zodat je jezelf eraan herinnert wat echt belangrijk is en de keuzes kunt maken die daarbij passen.

 

Had ik maar de moed gehad om…..
De Australische verpleegkundige Bronnie Ware verzorgde mensen in hun laatste levensfase. Ze sprak met hen over hoe zij terugkeken op hun leven. Zo ontstond een top vijf van de dingen waar deze mensen vlak voor hun dood het meeste spijt van hadden. Dit is de ‘top 5 regrets of the dying’:

1.      Had ik maar de moed gehad om een leven te leiden waarin ik trouw was aan mezelf,
in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen.

2.      Had ik maar meer tijd gemaakt voor mijn dierbaren.

3.      Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.

4.      Had ik maar niet mijn vrienden uit het oog verloren.

5.      Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund.

 

Het is de moeite waard om zo nu en dan uit de waan van de dag te stappen en stil te staan bij wat jouw leven zinvol maakt. Of stel de vraag eens aan anderen. Dat leidt vast tot een heel ander soort gesprek dan je gewend bent.

 

In een van de komende blogs kom ik nog terug op de andere sleutels tot meer werkgeluk.
Als je nu al meer wil lezen over de drie andere sleutels, verwijs ik je naar mijn boek Word een gelukkiger dokter, ISBN 978-94-90969-30-1.

www.wordeengelukkigerdokter.nl

 

Dick Houtman