Welke opties heeft een DOKTER met stress?

In MAGMA, tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, staat een artikel over hoge werkdruk en stress en over welke mogelijkheden een dokter heeft die hier mee kampt. In het artikel komt ook De Hele Dokter aan het woord; Ilse Ganzeboom wordt gevraagd naar de leergang ‘Persoonlijk Leiderschap’.

Nummer 4, jaargang 24, blz. 137, lees het artikel:

Welke opties heeft een medisch specialist die gebukt gaat onder een hoge werkdruk of anderszins stress ervaart? Naast de hulp van Arbodienst of HRM-afdeling van het eigen ziekenhuis zijn er cursussen en workshops die zich speciaal op deze vraag toespitsen. Zoals de leergang ‘Persoonlijk Leiderschap’, door ABAN geaccrediteerd met 40 nascholingspunten.

 Met welke vragen kloppen dokters bij jullie aan?

Hoe vind ik een gezonde balans tussen werk en privé? Hoe laat ik me minder raken door problemen in de organisatie? Hoe geef ik beter mijn grenzen aan? Hoe verbeter ik de samenwerking? En veel 55-plussers stellen zich de vraag: hoe ga ik de laatste periode van mijn loopbaan zinvol invullen met voldoende energie en werkplezier?

 Goede zelfzorg

Als jij als dokter goed voor jezelf zorgt, kun je beter voor anderen zorgen. Maar je moet wel weten wát je nodig hebt om met voldoende energie en werkplezier te blijven functioneren. Veel dokters staan daar pas bij stil als ze te maken krijgen met stress, frustraties, een conflict of dreigende uitval. Persoonlijk leiderschap betekent dat je je eigen koers kunt varen en je niet laat leiden door de waan van de dag en negatieve emoties. Dat brengt meer innerlijke rust en zelfvertrouwen, ook in stressvolle situaties.

 Werkwijze

We beginnen met een intakegesprek. We willen weten wat je motivatie is en wat je in de leergang wilt bereiken. Vervolgens leg je een relatie tussen verleden, heden en toekomst. Dat is het individuele deel. Dan volg je in een kleine groep van maximaal zes artsen een dynamisch programma. Van confronterend en uitdagend tot ontspannend en reflectief. Ik ben de vaste leergangcoach en naast mijzelf houden vier verschillende gastdocenten je een impactvolle spiegel voor. De doorlooptijd is ongeveer zes maanden, zodat er voldoende tijd is om je inzichten te laten landen en toe te passen in de praktijk.

 Ervaringen

Op onze website lees je ervaringen van deelnemers en de resultaten die ze hebben behaald. De essentie is dat ze veel beter in hun vel zitten en hun werkplezier hebben teruggevonden. En belangrijker nog: hoe ze dat kunnen vasthouden.

 

Ilse Ganzeboom

Opleidingsinstituut De Hele Dokter

www.deheledokter

Dick Houtman