Help! de dokter verzuipt…

Als jong meisje las ik het boek met deze titel van Toon Kortooms. Een wat kolderiek boek waarin de dorpsdokter en toen nog ‘notabele’ letterlijk dreigt te verdrinken. Niet een heel memorabel boek, maar ik moet er toch weer even aan denken omdat een medisch specialist mij onlangs vertelde dat hij dreigt te ‘verzuipen’.

Verzuipen anno 2016 is in zijn geval dealen met een enorme werkdruk, te weinig tijd hebben voor zijn gezin en bovendien omgaan met spanningen in de maatschap. Zijn verhaal:

“Laat ik beginnen met de productiedruk die enorm is en steeds meer leidend is in ons handelen. Daarnaast worden onze patiënten veeleisender, wat zij willen grenst soms echt aan het irreële. Dat moet ik hen wel op een professionele manier duidelijk maken, en als ik dat goed wil doen, en dat wil ik, dan kost dat ongelooflijk veel tijd. Patiënten hebben veel wensen en als dan iets niet lukt dan heb je zo een klacht aan je broek en dat is wel het laatste wat we willen.

Maar laat ik ook naar mezelf kijken, wij als specialisten zijn ook niet de makkelijkste mensen, we zijn haantjes en weten het allemaal beter. Dat maakt het samenwerken in een maatschap ingewikkeld; zoveel kapiteins op een schip met zoveel meningen compliceert het nemen van beslissingen. Ook merk ik een groot verschil tussen wat wij als mannen belangrijk vinden en wat de vrouwen daar tegenover stellen. Dat vraagt van ons allemaal om de overeenkomsten te koesteren en de verschillen serieus te nemen, en eerlijk gezegd vinden we dat lastig. Het leidt regelmatig tot spanningen in de maatschap en dat kost een hoop negatieve energie.

Ik merk de laatste tijd dat het werk me zwaarder valt, mijn lontje wordt korter en de vermoeidheid eist zijn tol: ik ben er wel fysiek maar mentaal niet altijd. Mijn vrouw vertelt me dat ik meer moet praten over wat me bezig houdt, maar als ik thuis ben wil ik het werk graag van me af zetten. Sporten en sociale contacten helpen trouwens wel om met de stress om te gaan. Ik weet dat ik een vak heb dat veel van me vraagt en ik ben ook sterk in veel opzichten, en toch bekruipt me zo nu en dan het gevoel dat ik langzaam verzuip.”

Wij gaan ervan uit dat als je goed voor jezelf zorgt, je beter voor anderen kunt zorgen. Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Daan Koolstra