training ‘weerbaarheid & grenzen stellen’

word weerbaarder en effectiever met zachte kracht
8 punten ABAN

Voor dokters kan de omgang met patiënten, cliënten en familieleden een bron van spanning zijn. Enerzijds heeft dat te maken met de individualisering en verruwing van de maatschappij, anderzijds met de cliëntenpopulatie. Problemen in het familiesysteem, psychosociale klachten en ‘korte lontjes’ kunnen ervoor zorgen dat het tussen arts en zorgvrager al snel hoog oploopt. Dat kan zover gaan als het opzeggen van vertrouwen of (dreigen met) een gang naar de IGZ. Dat kan voor de organisatie en voor jou als dokter een stevige belasting zijn. Met deze training vergroot je je weerbaarheid en leer je om eerder, effectiever en respectvol je grenzen aan te geven.


Deze training is opgebouwd uit drie stappen:

 

Stap 1.  Intakegesprekken met individuele dokters

In een persoonlijk gesprek vertelt iedere deelnemer wat voor hem of haar lastige situaties zijn en wat het leerdoel is. Zo kunnen wij de training toespitsen op de organisatiecontext en de individuele vragen van deelnemers.
Tijdbesteding: 30 minuten per persoon

 Stap 2. Training | deel 1

Het aanleren van vaardigheden is niet zinvol als je geen aandacht schenkt aan die aspecten die ons gedrag aansturen, zoals normen, waarden en overtuigingen.
Met behulp van compact theoretisch kader krijg je inzicht in je eigen houding en gedrag en het effect daarvan. Je oefent met je eigen praktijksituaties.
Tijdbesteding: 1 dagdeel

 

Stap 3. Training | deel 2

We gaan opnieuw veel oefenen, ditmaal met behulp van een trainingsacteur. Binnen een veilige setting experimenteer je met nieuw gedrag. Zo ervaar je direct wat werkt, wat niet, waarom dat zo is en hoe je kunt bijsturen.
Tijdbesteding: 1 dagdeel

Tijdens een kennismakingsgesprek maken we een globaal beeld van opzet, inhoud en kosten. Daarna volgt binnen enkele dagen een gespecificeerde offerte.